Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην κατασκευή ενός πρωτοποριακού κέντρου ανακύκλωσης, τρισδιάστατης εκτύπωσης πλαστικών στο νησί Σύρος, στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο πρωταρχικός στόχος του κέντρου είναι ο περιορισμός και στη συνέχεια η εξάλειψη της ρύπανσης των πλαστικών στην περιοχή. Η αντιμετώπιση του ζητήματος γίνεται με την συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων από τις κοντινές περιοχές και από τον τοπικό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, μετατρέποντας τα, με την χρήση της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε προϊόντα αναγκαία για τον άνθρωπο, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο μια κυκλική οικονομία.
Χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη εκτύπωση ως μέσο παραγωγής, το έργο επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση πόρων και να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα το οποίο σχετίζεται με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Οι δομές που προκύπτουν χρησιμεύουν ως απτή απόδειξη του μετασχηματιστικού δυναμικού των πλαστικών απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας την αξία και την πρακτικότητα της ανακύκλωσης για τη δημιουργία βιώσιμων και αισθητικά ελκυστικών προϊόντων.
Το Αιγαίο Πέλαγος, γνωστό για την οικολογική του ποικιλομορφία και την οικονομική του σημασία, έχει επηρεαστεί από την πλαστική ρύπανση, σε βαθμό στον οποίο τίθεται σε κίνδυνο η θαλάσσια ζωή και διακινδυνεύετέ η συνολική υγεία του οικοσυστήματος. Παράλληλα, ο τοπικός χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της Σύρου, παρουσιάζει τις δικές του περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η εργασία αυτή, αναγνωρίζει αυτές τις ανησυχίες και επιδιώκει να τις αντιμετωπίσει ολιστικά, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση που αντιμετωπίζει και τα δύο θέματα.
Μέσα από εκτεταμένη διεπιστημονική προσέγγιση, η εργασία στοχεύει να διερευνήσει τις τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές της δημιουργίας και σωστής λειτουργίας του εργοστασίου ανακύκλωσης και τρισδιάστατης εκτύπωσης πλαστικών. Εμπεριέχει έρευνα για τις βέλτιστες τεχνικές επανάχρησης, τρισδιάστατης εκτύπωσης, τις στρατηγικές περισυλλογής απορριμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών με τοπικούς και μη φορείς και την εκτίμηση των ευρύτερων συνεπειών του έργου, όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή.
Συμπερασματικά, η διπλωματική εργασία επιδιώκει να συμβάλει στον συνεχόμενο αγώνα για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που συνδέονται με τη διαχείριση των τοπικών απορριμμάτων. Με την προέλαση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και την έμφαση στον μετασχηματισμό του ρόλου της ανακύκλωσης, επιδιώκει να εμπνεύσει βιώσιμες πρακτικές, να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τη θετική αλλαγή στην τοπική κοινότητα, αλλά και πέρα από αυτή.