Η Βιβλιοθήκη είναι ένας τόπος μελέτης και ανακάλυψης. Αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι στην εκπαιδευτική διαδικασία αφού πολλοί μαθητές και φοιτητές την επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διαβάσουν η για αναζήτηση γνωσιακού υλικού. Είναι ακόμη ένας τόπος ανταλλαγής ιδεών και διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων.
Στην πόλη του Βόλου λειτουργούν 5 βιβλιοθήκες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών όμως και λόγω της δημιουργίας του νέου κτιρίου των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών θεωρείται σκόπιμο η ανέγερση και άλλου κτιρίου που θα στεγάζει την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.
Το νέο αυτό κτίριο θα βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Βόλου σε μία ήσυχη γειτονιά και κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την διευκόλυνση των φοιτητών. Το κτίριο θα είναι διώροφο με δύο εισόδους. Το κεντρικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτιρίου μπορεί να θεωρηθεί η μεγάλη σκάλα, η οποία βρίσκεται κοντά στην είσοδο. Αυτή πέρα από τον ρόλο την ένωσης των δύο επιπέδων του κτιρίου προσφέρεται, χάρη του μεγάλου πλάτους της, ως χώρος συνάντησης - συνάθροισης των φοιτητών (σαν άτυπο στέκι) οποίοι μπορεί να κάθονται να συνομιλούν η να διαβάζουν. Επίσης το κτίριο θα διαθέτει στο ισόγειο, χώρο έκθεσης, αναγνωστήρια, κυλικείο και καταστήματα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο έχει έντονη επιρροή από το κτίριο ζυθοποιίας ΦΙΞ των Αθηνών που σχεδίασε και υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος.