Ο τίτλος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί «Πίσω στο μέλλον - η Αρετσού» και πραγματοποιήθηκε από τη φοιτήτρια Ζουμπούλη Ισαβέλλα Αγγελική υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Γαβρήλου Έβελυν, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Ως περιοχή μελέτης και επέμβασης ορίζεται το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, στην περιοχή της Αρετσούς. Με αφορμή το σύγχρονο χαρακτήρα και την ανάγκη αναβάθμισης και επανάχρησης που παρουσιάζει η παράκτια αυτή έκταση, σε συνδυασμό με την έκδοση του γενικού Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ. Μάιος 2021) του ευρύτερου παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εντοπίζεται η θεματική ανάπλασης ενός τμήματος αυτού, της Αρετσούς. Στην έκταση περιλαμβάνεται το η μαρίνα σκαφών του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης στο Μικρού Εμβόλου, η ιστορική πλαζ και η μαρίνα της Αρετσούς.
Λαμβάνοντας υπόψη την καίρια σημασία του μετώπου ως «εκβολή» του αστικού τοπίου στη θάλασσα και την επίδραση στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, η Αρετσού ορίζεται ως σημείο αναφοράς τόσο για το Δήμο όσο και για το συνολικό Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Η συνύπαρξη των διάφορων υπαρχουσών υπό-χρήσεων που εντοπίζονται στην έκταση αυτή, οριοθετούν έναν τόπο συνάντησης, συναλλαγής και ανταλλαγής, διημέρευσης, πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης που εξυπηρετεί το πνεύμα, τη ψυχή και το σώμα των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Σε αυτό, αντιπαραβάλλονται οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και διαμορφώσεις που σε ορισμένα σημεία “χολένουν” τόσο την πρόσβαση όσο και τη σωστή εκμετάλλευση του χώρου. Η ιστορία και η ενασχόληση με τη θάλασσα που χαρακτηρίζουν το τμήμα αυτό, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπορικής και κοινωνικής ζωής της Αρετσούς, εντείνουν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του παραλιακού μετώπου. Τέλος, η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, δημιουργεί μια εμφανή λωρίδα πρανούς κατα μήκος της παραλίας, που διαχωρίζει ενώνοντας την πόλη με την ακτή, προσθέτοντας στην ιδιομορφία της περιοχής επέμβασης.
Πρωτεύων στόχος αποτελεί η προσπάθεια εναρμόνισης αρχιτεκτονικών στοιχείων του παρελθόντος που αποτυπώνονται σε ορισμένες υπάρχουσες εγκαταστάσεις περασμένων δεκαετιών, με εκείνα της πιο σύγχρονης αρχιτεκτονικής παράκτιου σχεδιασμού και του τοπίου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ζήτησης και ενασχόλησης με το θαλάσσιο τουρισμό.