Ο Σπερχειός ποταμός διατρέχει την κοιλάδα της Φθιώτιδας και στις όχθες του εντοπίζονται περιοχές με σημαντική οικολογική σημασία. Τα παραμοτάμια δάση και το εντυπωσιακό δέλτα του ποταμού γίνονται συχνά αντικείμενο έρευνας και μελέτης όχι μόνο από αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και από ομάδες περιπατητών. Εκεί, καλούνται να παρατηρήσουν είτε τα ποικίλα πουλιά που κατοικούν την περιοχή, είτε το πυκνό πλατανόδασος που εκτείνεται παράλληλα με τη ροή του ποταμού.
Ο τρόπος που μπορεί να καταγραφεί η περιοχή απαιτεί τη διαδικασία του περπατήματος. Με μία διαλογιστική μορφή, με μία ανάγκη για αναζήτηση. Το χαλίκι, η άμμος, τα κουφάρια των δέντρων, το πυκνό φύλλωμα, οι διαδρομές ανάμεσα στα αγριόχορτα, ξεδιπλώνονται καθώς περπατάς. Το τοπίο κατοικείται από τον παρατηρητή καθώς εκείνος το εξερευνά.
Η παρούσα διπλωματική εργασία, περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο πλατανόδασος των Μεξιατών, ένα τοπίο που μεταβάλλεται με τις υπερχειλίσεις του ποταμού κατά τις βροχερές περιόδους του έτους. Δημιουργούνται κατασκευές καταφυγής, ικανές να στεγάσουν τα σώματα όσων παρατηρούν, όσων περπατούν ή όσων αναζητούν να απομονωθούν. Αλλά και όταν εκείνοι λείπουν, να λειτουργήσουν ως φωλιά για τα ζώα και τα πουλιά. Η παρέμβαση δεν έχει τη μορφή απόλυτης επέμβασης, αλλά επιδιώκει την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και το διάλογο μαζί του. Στόχος δεν είναι η ανάπτυξη της περιοχής, ούτε και η ανάδειξη της. Είναι μια ήπια χειρονομία που αφορά τις μονάδες και ομάδες που επέλεξαν να βρεθούν στην περιοχή.
Η σχεδιαστική λογική εμπεριέχει την πιθανότητα της αλλοίωσης και της διάβρωσης. Οι κατασκευές είναι μέρη του τοπίου που τα υλικά τους λειτουργούν όπως η άμμος, το χώμα, η πέτρα και τα δέντρα του ποταμού που μεταμορφώνονται με το χρόνο, με τον καιρό, με τον άνεμο. Η μορφή των διάσπαρτων κατασκευών κατέληξε να μοιάζει περισσότερο με γλυπτά που τοποθετούνται στον χώρο. Περιλαμβάνουν την παρατήρηση και τη διαμονή, σε διαφορετικά τμήματα του δάσους και σε διαφορετικές κλίμακες, λειτουργίες δηλαδή που εξυπηρετούν τις δραστηριότητες που εξελίσσονται στην περιοχή.