Στην παρούσα έρευνα γίνεται μελέτη και αναφορά σε εμβληματικά κτήρια και στις κλίμακες τους που κατασκευάστηκαν από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή στον ευρωπαϊκό χώρο. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους, οι επιρροές τους και η εξελικτική τους πορεία μέσα στο χρόνο. Η ιστορική αναδρομή αναζητά και εστιάζει στα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η κλίμακα ανέκαθεν αφουγκραζόταν το κλίμα και τις επιταγές της εκάστοτε εποχής ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε μέσα σε αυτή αρμονικά.
Φτάνοντας στο 5ο έτος της αρχιτεκτονικής, η σκάλα είναι ένα στοιχείο που συναντάμε σε όλες τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις και επιλύει πολύπλοκα και δύσκολα προβλήματα τόσο λειτουργικά όσο και αισθητηριακά. Στις επιλύσεις των κλιμάκων δινόταν περισσότερη σημασία στο τεχνικό τρόπο επίλυσης, αντιμετωπίζοντας αυτό το στοιχείο απλά ως ένα εργαλείο που συνδέει τα επίπεδα του κτιρίου. Η σκάλα όμως αποτελεί μέρος ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, μίας πρότασης λειτουργικής και αισθητικής, στην οποία δεν δόθηκε σχεδόν ποτέ η αντίστοιχη επιμέλεια. Το παρόν ερευνητικό θέμα επιλέχθηκε ύστερα από απολογητική διαδικασία, καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι η σκάλα αντιμετωπιζόταν χωρίς εμβάθυνση τόσο στην ανάγνωση της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής όσο και στην επίλυσή της στις εκάστοτε αρχιτεκτονικές συνθέσεις.
Πατήματα, κιγκλιδώματα και άλλα επιμέρους τμήματα της σκάλας ήταν στοιχεία που συναιρούνταν για καιρό μέσα μας και μοιραία η έρευνά μας έγινε πιο βιωματική. Σε περιπάτους στις πόλεις όπου μεγαλώσαμε, στο Βόλο και τη Λάρισα, αρχίσαμε να παρατηρούμε τα εξωτερικά κλιμακοστάσια οικοδομών. Από που ξεκινούσε μία κλίμακα, που κατέληγε, το υλικό της, η γεωμετρία της, η μορφή της, ήταν ερωτήματα στα οποία το μάτι και ο νους πάντα έψαχνε να βρει απαντήσεις. Αρχίσαμε να αποτυπώνουμε με φωτογραφικά στιγμιότυπα τις σκάλες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον η κάθε μία για ξεχωριστό λόγο. Το τελευταίο μέρος του ερευνητικού συγκεντρώνει προσωπικές μας εμπειρίες, περιπάτους και αναζητήσεις οι οποίες απαντούν σε πολλά ερωτηματικά που τα βιβλία αδυνατούν.