Μικροκατοικία. Μία έννοια που αναφέρεται σε μία δομή κατοίκησης ελάχιστων διαστάσεων, όπου παρά το μέγεθος της καταφέρνει να εντάσσει στο εσωτερικό της όλα τα βασικά «συστατικά» για μία οργανωμένη και επαρκή διαβίωση. Δεν είναι όμως μόνο μία κατασκευή, αλλά πολύ περισσότερο αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής με λιγότερα αγαθά αλλά αντιθέτως με πολύ μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει μία μικροκατοικία, για αυτό και πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί, άλλοτε ως μόνιμη και άλλοτε ως δευτερεύουσα κατοικία. Βέβαια, πολλές φορές η επιλογή αυτού του τρόπου ζωής. Καθορίζεται και από τον οικονομικό τομέα, καθώς αποτελεί ιδανική λύση σε περιπτώσεις οικονομικής δυσκολίας συντήρησης μεγαλύτερης κατοικίας.
Επίσης, αυτός ο τρόπος ζωής της μικρής σε κλίμακα κατοικίας, συνδυάζεται και με την αυτονομία και απεξάρτηση από δίκτυα ηλεκτρισμού και νερού, σε μία προσπάθεια να είναι τόσο αυτάρκης, όσο και φιλική προς το περιβάλλον, εξοικονομώντας ενέργεια. Αυτό, λοιπόν, γίνεται με τεχνολογίες που υποστηρίζουν την off-the-grid(εκτός δικτύου) διαβίωση αξιοποιώντας πηγές, όπως τον ήλιο, το νερό της βροχής κλπ.
Συνδυάζοντας, λοιπόν, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, δηλαδή τις μικρές διαστάσεις μίας κατοικίας και τις τεχνολογίες που την καθιστούν βιώσιμη, ξεκινά μία μελέτη περιπτώσεων και παραδειγμάτων τέτοιων κατοικιών που εντοπίζονται ανά τον κόσμο. Αναλύονται μικροκατοικίες, που είτε χρησιμοποιούν ως κέλυφος μία ήδη υπάρχουσα κατασκευή που πρότινος είχε άλλη χρήση, είτε δημιουργώντας εκ νέου μία κατασκευή κελύφους. Αναλύονται παράλληλα, διαφορετικοί τρόποι δόμησης, διαφορετικά μέσα παραγωγής και χρήση διαφορετικών τεχνολογιών.
Μέσα λοιπόν, από όλη αυτή την έρευνα, προτείνεται στο τέλος μία πρόταση σχεδιασμού και κατασκευής μικρής κατοικίας για δύο άτομα, η οποία θα παρουσιάζει αυτονομία και θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες off-gridκαινοτομίας. Άραγε, θα καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ελάχιστων τετραγωνικών και της αυτονομίας; Θα είναι βιώσιμη;