Οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες της εποχής, χάρη στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας και συνεπώς τον αριθμό των ηλικιωμένων, καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό δομών φιλικών σε ασθενείς με άνοια. Η παρούσα διπλωματική αποτελεί μία μελέτη για τον σχεδιασμό ενός νέου κέντρου θεραπευτικής φροντίδας και στήριξης ατόμων με άνοια στην περιοχή του Βόλου.
Το συγκρότημα αποτελείται από το κέντρο ημέρας και τη μονάδα μακροπρόθεσμης νοσηλείας που απαρτίζεται από τρεις υπομονάδες. Το κέντρο παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εργαστήρια και θεραπευτικά προγράμματα τόσο στους κατοίκους όσο και σε εξωτερικούς επισκέπτες, λειτουργώντας ως σημείο σύνδεσης των ατόμων με άνοια, των φροντιστών τους και άλλων εξωτερικών επισκεπτών. Επηρεάζοντας την αντίληψη που έχει ένα ευρύτερο κοινό για την ασθένεια, στόχος είναι μία επίδραση στη νοοτροπία της εποχής, για την μεταβολή της κοινωνίας μας σε μία κοινότητα που αποδέχεται όλα τα μέλη της και προσφέρει ισάξια αντιμετώπιση και ένα δίκτυο αναζήτησης βοήθειας.
Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την πλειονότητα των μορφών της άνοιας, καθορίζεται ως στόχος της δομής η νοητική ενδυνάμωση και η διατήρηση των δεξιοτήτων των ατόμων, μέσα σε ένα περιβάλλον που συμμερίζεται τις ειδικές τους ανάγκες και τους αποδίδει τον κατάλληλο σεβασμό, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της ποιότητας ζωής τους.
Πρόθεση αυτής της διπλωματικής/δομής είναι η συμβολή στην αποστιγματοποίηση της ασθένειας, για τη διευκόλυνση τόσο των ατόμων που ζουν με αυτήν αλλά και των φροντιστών τους. Ωφέλιμη κρίνεται η ενημέρωση για τον σχεδιασμό χώρων φιλικών για τα άτομα με άνοια, για την έναρξη μιας συζήτησης και εμπλοκής στο θέμα των ανοϊκών ασθενειών.