Η κατοικία με το πέρασμα των χρόνων διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε προκειμένου να καλύψει τον τρόπο διαβίωσης ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής και περιοχής. Συνεπώς η κατοικία, μέσα από τους χώρους που περιλαμβάνει αλλά και την οργάνωσή τους, χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του νοικοκυριού, τη θέση των μελών της σε αυτό και κατ’ επέκταση των τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας.
Το οικόπεδο που επιλέχθηκε βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού και το εμβαδόν του είναι περίπου 490 τ.μ. Σήμερα στο οικόπεδο είναι υπό κατασκευή ένα νέο κτίριο. Το νέο κτίριο θα αποτελείται από πέντε όροφο-διαμερίσματα. Στη θέση του προϋπήρχε μία μονοκατοικία, χαρακτηριστική του τρόπου δόμησης της περιοχής.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διατήρηση του προαστιακού χαρακτήρα της περιοχής, χωρίς να απορρίπτεται η ταυτόχρονη πύκνωση του πληθυσμού. Στο σχεδιασμό δόθηκε επίσης σημασία στην εξασφάλιση της αυτονομίας των ενοίκων εντός της συνθήκης συνύπαρξης που απαιτεί το συγκρότημα κατοικιών. Κύριο αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε επίσης η παρατήρηση των δύο ακραίων καταστάσεων όπως έχουν διαμορφωθεί, από τη μία ο σύγχρονος τρόπος ζωής του διαρκώς μετακινούμενου κατοίκου και στον αντίποδα ο στατικός τρόπος ζωής που επιβάλλει η καραντίνα σε περίοδο πανδημίας. Ζητούμενο είναι η προσαρμοστικότητα της κατοικίας και η δυνατότητά της να μεταβληθεί τόσο ως προς τον χρόνο αλλά και ως προς την εναλλαγή των δύο ακραίων συνθηκών.
Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας προτείνονται πέντε τυπολογίες συγκροτημάτων κατοικιών αποτελούμενες από πέντε διαμερίσματα η κάθε μία. Ο σχεδιασμός και το κτιριολογικό πρόγραμμα προέκυψαν από τη μελέτη της σύστασης των νοικοκυριών της περιοχής, του χαρακτήρα δόμησής της, την παρατήρηση του τρόπου ζωής των σύγχρονων κατοίκων καθώς και των νέων αναγκών που προέκυψαν από την κατάσταση καραντίνας λόγω του Covid-19.