H διπλωματική αυτή εργασία αφορά την επανεξέταση και τον ανασχεδιασμό των κτιριακών υπολειμμάτων του εργοστασίου οινοπνεύματος, στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων στο Βόλο, γνωστό και ως Οινόπνευμα, καθώς και τη δημιουργία μίας νέας μονάδας απόσταξης στο χώρο αυτό. Στο οικόπεδο προτείνεται ένα σύνολο νέων χρήσεων με στόχο τη προώθηση και ανάδειξη τοπικού παραδοσιακού προϊόντος.
Πυρήνα λοιπόν της νέας πρότασης αποτελεί η δημιουργία αποσταγματοποιείου τσίπουρου, ενώ παράλληλα συστεγάζονται στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις χώροι φιλοξενίας, μνήμης, εκπαίδευσης και αναψυχής.
Στον περιβάλλοντα χώρο και στο υπόλοιπο οικόπεδο, χωροθετείται έκταση αστικού αμπελώνα και ένα αμφιθέατρο, που αποτελεί παράλληλα και την είσοδο για το νέο κτίριο.
Η πρόταση έχει στόχο να τονίσει την αρχιτεκτονική των κτιρίων που προϋπάρχουν, όπως και την καμινάδα, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του οικοπέδου αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
Ο χώρος αυτός συνολικά, θα απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Σε παραγωγούς που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με την παραγωγή αποσταγμάτων, σε μαθητές και σχολεία που θέλουν να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, όπως και την ιστορία του χώρου, αλλά και σε απλούς επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν και να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.
Επίσης θα αποτελεί το πρώτο μουσείο τσίπουρου στο Βόλο κάτι που θεωρούμε αναγκαίο λόγω της σύνδεσης της πόλης με το συγκεκριμένο απόσταγμα. Ακόμη μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις στο χώρο αυτό και το πιο βασικό απ’ όλα να μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει το προϊόν στο χώρο παραγωγής του.
Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι οι νέες επεμβάσεις, καλούνται να συνδιαλλαγούν με ένα τόπο μνήμης, με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική αξία, ως μνημείο της νεότερης ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ο ανασχεδιασμός του οικοπέδου, το μετατρέπει σε ένα δυναμικό τουριστικό προορισμό, έχοντας ως πρόθεση, να παρέχει στους επισκέπτες πολλαπλές δραστηριότητες.