Η παρούσα εργασία αποτελεί έναν συνδυασμό μεθόδων έρευνας, αυτών της εθνογραφικής, επιτόπιας έρευνας, καθώς και την μελέτη περίπτωσης (casestudy).
Η μελέτη περίπτωσης αφορά τα δύο χωριά από τα οποία κατάγομαι, τη Σούρπη Μαγνησίας και το Λαχανά Θεσσαλονίκης. Κίνητρο της έρευνας, αποτέλεσε το ίδιο μου το όνομα «Σουμέλα», το οποίο κληρονόμησα από την πόντια γιαγιά μου, και μία γενικότερη αναζήτηση σχετικά με την καταγωγή μου και τους τόπους απ' όπου κατάγομαι.
Ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος ήταν αυτό της ζωής στο χωριό μαζί με τις καθημερινές πρακτικές, καλλιεργητικές, ζωτικές, οι οποίες ήταν βασισμένες στην χειρωνακτική εργασία και την αυτάρκεια. Στο χωριό, o άνθρωπος η φύση και τα ζώα, δρουν συμπληρωματικά, με σεβασμό και ισορροπία μεταξύ τους. Η χειρωνακτική εργασία είναι το βασικό μέσο επίτευξης των καθημερινών πρακτικών και “τίποτα δε πάει χαμένο”, αρκεί να μάθεις τον τρόπο να το αξιοποιείς.
Συνδυαστικά τα παραπάνω, έδωσαν το έναυσμα μιας αναζήτησης γύρω από τόπους, τους χρόνους, και τους τρόπους, ακολουθώντας το τρίπτυχο του: πού–πότε–πώς, η οικογένεια μου, μέσω διαφόρων πρακτικών διατηρεί την αυτάρκειά της.
Μέσα σε αυτό το τεύχος έχει γίνει μια συλλογή, με χρήση οπτικοακουστικών κυρίως μέσων, των τρόπων όπου η δική μου οικογένεια διασφαλίζει την αυτάρκεια της και αποτελεί το δικό μου εγχειρίδιο “επιβίωσης”, το οποίο μοιράζομαι μαζί σας.