Οι σχεδιαστικές επιλογές σε μια μονάδα υγείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την καλή λειτουργία της παροχής φροντίδας, όσο και για την πνευματική υγεία των χρηστών της. Το μεγάλο εύρος των ατόμων που προορίζονται να χρησιμοποιήσουν το χώρο, αναδεικνύει την ανάγκη όχι μόνο για διαφορετικό σχεδιασμό ανάλογα με το είδος της δομής, αλλά και τη δυνατότητα προσαρμογής στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενή, χωρίς να διαταράσσεται η εργασία του ιατρικού προσωπικού.
Χώροι που προορίζονται για ασθενείς και επισκέπτες, ενδείκνυται να διατηρούν μία πιο φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα. Στόχος αποτελεί ο περιορισμός του άγχος και του στρες, τα οποία καθιστούν αρκετά συχνά την εμπειρία της παραμονής σε αυτού του τύπου χώρου αφιλόξενη και ψυχρή. Ακόμα πιο σημαντική κρίνεται η δημιουργία της αίσθησης της οικειότητας για τα άτομα που έχουν την ανάγκη μιας εκτενής διαμονής και μόνιμης παροχής φροντίδας, στρέφοντας το ενδιαφέρον μας στο παράδειγμα των δομών άνοιας, και την μετέπειτα διεξαγωγή έρευνας στη Μονάδα Αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.
Ο στόχος των μονάδων υγείας που θέτουν στο επίκεντρο τη θεραπεία, καθιστά εύκολα παραβλέψιμες τις υπόλοιπες ανάγκες και επιθυμίες των ανθρώπων. Το άτομο αντιμετωπίζεται συχνά μόνο ως ασθενής, γεγονός που επηρεάζει την υγεία του και τη δυνατότητα βελτίωσής της.
Ο σχεδιασμός έχει τη δύναμη να επηρεάζει τις δυνατότητες και τις εμπειρίες που ένας χώρος προσφέρει. Η αναγνώριση της συμβολής των επιμέρους στοιχείων του και οι διασυνδέσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των δομών και τη διαδικασία παροχής υγείας στο σύνολό της. Τα στοιχεία που μελετώνται στη παρούσα έρευνα είναι ο φωτισμός, τα υλικά, η χρήση πράσινων στοιχείων και η κίνηση στο χώρο.