Ο δημόσιος χώρος σε ένα αστικό κέντρο αποτελεί την χωρική υπόσταση του κοινωνικού. Ο βίος του ανθρώπου μπορεί, χωρικά, να διακριθεί σύντομα σε ιδιωτικό και δημόσιο. Αρκετές από τις ώρες της ζωής μας τις περνούμε σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους. Είναι εκείνες οι πλατείες και τα πάρκα που αποτελούν μέσο απόδρασης, απομόνωσης αλλά και συνεύρεσης, χαλάρωσης και άθλησης, περιπάτου ή στάσης. Στους χώρους αυτούς διαδραματίζονται πολλά μικρά και μεγάλα γεγονότα, ατομικά και συλλογικά. Πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής δραστηριότητα που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Ως αποτέλεσμα, οι χώροι αυτοί αποτελούν ζωτικό κομμάτι μιας πόλης και οφείλεται από την πολιτεία, τις δράσεις των πολιτών και των αρμόδιων φορέων να διατηρούνται σε καλή κατάσταση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Στην Ελλάδα παρατηρείται μία διαχρονική εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου. Μία απαξίωση από τον εκάστοτε δημοτικό φορέα και αμέλεια ως προς αυτόν. Η ελλιπής συντήρηση, ο κατακερματισμός και η καταπάτηση των υπαίθριων χώρων, έχει οδηγήσει στην ερημοποίησή ή και την εξαφάνισή τους. Ενώ από τις δημοτικές αρχές το πιο σύνηθες είναι η παραμέληση των χώρων αυτών, από τους πολίτες και τους ανθρώπους της γειτονίας παρατηρείται ενδιαφέρον. Η παρουσία τους συνεχίζει στους χώρους αυτούς παρά τα προβλήματα που μπορεί να φέρουν.
Η πόλη του Βόλου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θεσσαλικές, για την έκτασή της δεν διαθέτει αρκετούς ελεύθερους δημόσιους χώρους. Οι οικονομικές ανάγκες και οι προσπάθειες κατεύθυνσης προς μία αόριστη νεωτερικότητα, της στέρησαν ένα σχέδιο άνεσης ως προς αυτόν τον τομέα. Δηλαδή τον αστικό εξωραϊσμό. Στην παρούσα ερευνητική εργασία αναλύεται διεξοδικά η πορεία εξέλιξης των υπαίθριων δημοσίων χώρων στον Βόλο. Των πλατειών, των πάρκων, του παραλιακού μετώπου καθώς και οι ανάγκες και προτάσεις για βελτίωση του ήδη υπάρχοντος αστικού εξοπλισμού. Ούτως ώστε να είναι φιλικότεροι στο περιβάλλον και να παρέχουν καλύτερες συνθήκες ζωής, περιπάτου και χρήσης από πολίτες και επισκέπτες.
Η προτεινόμενη μεθοδολογική προσέγγιση είναι αποτέλεσμα μελέτης, βιβλιογραφικής έρευνας και εφαρμογής συστημάτων οπτικής γλώσσας προγραμματισμού σε CAD(Computer-AidedDesign). Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε εφαρμόστηκε πάνω σε κτηριακό και πολεοδομικό υπόβαθρο του Βόλου για την ακριβέστερη προσέγγιση των συνθηκών της πόλης και την εγκυρότητα της πρότασης. Γίνεται λόγος για την ανάγκη βελτίωσης των ανοικτών χώρων ως προς τις συνθήκες που δημιουργούν στον επισκέπτη, αλλά και της όποιας ενεργειακής αναβάθμισης επιδέχονται.