Με πρώτη αφορμή το διήγημα του Γάλλου κοινωνιολόγου και ειδικού στον τουρισμό Jean-Didier Urbain‘’Sur la plage: Moeurs et coutumes balnéaires’’ ( Στην ακροθαλασσιά : Η μεταμόρφωση του ταξιδιώτη σε παραθεριστή ), εξετάζονται ζητήματα εγκατάστασης και κατοίκησης της ακτής, αλλά και τελετουργιών που οδηγούν το σώμα να την οικειοποιηθεί. Η ακτή είναι ένα τοπίο σε συνεχή μετασχηματισμό. Η μετατροπή της σε τουριστικό προορισμό άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει την σύνθεση της.
Η έρευνα για τους μετασχηματισμούς που συμβαίνουν στην ακροθαλασσιά οργανώνεται σε τρείς θεματικές, με χρονολογικό χαρακτήρα, ενότητες. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας της ακτής στον 19ο αιώνα. Ο φόβος για την θάλασσα και οι λόγοι που οδήγησαν στην πρωταρχική εμφάνιση του ανθρώπου στην ακροθαλασσιά. Το δέυτερο μέρος αφορά την ακτή και την μετατροπή της σε ‘’παραλία’’ τον 20ο αιώνα. Η εξοικείωση με το νερό, οι πρώτες εγκαταστάσεις, η εξέλιξη του μαγιό και μια αναφορά στις ελληνικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος μας απασχολεί η ακτή του 21ου αιώνα. Μια ακτή που μοιάζει πολύ με την σύγχρονη πόλη. Μια ακτή, τόπος άπειρων τελετουργιών.
Το ερευνητικό ερώτημα προκύπτει από την ανάγκη να κατανοήσουμε τι είναι η ακτή. Τι είναι το ταξίδι με προορισμό την ακτή; Πώς γίνεται να έχουμε παρόμοιο προορισμό αλλά όχι τους ίδιους λόγους για αυτό το ταξίδι; Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του παραθεριστή και της παραλίας; Ποιά είναι αυτά τα στοιχεία που μετασχηματίζουν την ακροθαλασσιά;