Το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη καλύπτεται από αλάτι και νερό πάνω και κάτω από το έδαφος. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, συνθέτουν τα αλάτινα τοπία. Πρόκειται για τοποθεσίες του φυσικού περιβάλλοντος, όπου υπάρχει δραστηριότητα παραγωγής αλατιού. Tα κατεξοχήν σημεία παραγωγής για την δημιουργία αυτής της ουσίας είναι τα αλατωρυχεία και οι αλυκές, όπου το αλάτι παράγεται, είτε με τη μορφή εξόρυξης του ορυκτού αλίτη, είτε με την εξάτμιση αλμυρού νερού.
Η άσπρη κρυσταλλόμορφη ουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά όπως θα αποδειχθεί και για ολόκληρο τον πλανήτη. Το αλάτι, έχει επηρεάσει πλήθος πολιτισμών και κοινωνιών από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Μέσω αυτού επιδιώκεται η γνωστοποίηση των αλάτινων τοπίων και των χαρακτηριστικών τους, γιατί αν εκτιμηθεί η αξία της πρώτης ύλης των αλυκών, θα αναδειχθούν καλύτερα τα οφέλη και η σημασία των τοπίων αλατιού. Επίσης, θα μελετηθούν οι πρακτικές και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας εξόρυξης του αλατιού, κάποιες καινοτομίες από πλευράς μηχανικής για ευκολότερη και γρηγορότερη απόκτησή του, όπως και η οικοδομική χρήση του ως υλικό.
Ερευνάται η συνολική ερμηνεία τους ως χώροι βιομηχανικής, αλλά και μη παραγωγής αλατιού, όμως ειδικότερα, σημασία θα δοθεί στο φυσικό περιβάλλον και τα ιδιαίτερα στοιχεία των τοπίων. Ως τοποθεσία μελέτης επιλέγεται η Μεσόγειος θάλασσα και συγκεκριμένα η ακτογραμμή του νησιού της Μάλτας, που θα οδηγήσει εν τέλει στην αποτύπωση του παράκτιου μετώπου της, ενός μοναδικού τοπίου αλατιού, γεμάτο από λαξευτές αλυκές με ενδιαφέρον όσο και τα χρόνια υπάρξεώς τους.
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η ανάδειξη των παραμελημένων, όμως τόσο πλούσιων, αλάτινων τοπίων ως προσπάθεια συνέχισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του κάθε τόπου. Επιδιώκεται η διερεύνηση της ύλης και της αρχιτεκτονικής από μια διαφορετική οπτική με βασικά συστατικά το αλάτι, το νερό και το έδαφος.