Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) έχει χαρακτηρίσει 6 από τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα. Από αυτά, 3 απαντώνται τακτικά στα νερά της Μεσογείου με τη χελώνα Caretta Caretta να αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των ελληνικών θαλασσών, καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή της (ΑΡΧΕΛΩΝ, 2020). Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων της, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ψαράδες (WWF, 2020).
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώναςλειτουργεί από το 1994 στην Γλυφάδα Αττικής και ιδρύθηκε από το μη κερδοσκοπικό σωματείο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών του Κέντρου, στεγάζεται σε παλιά βαγόνια τρένου που παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και σε υπαίθριες ή ημιυπαίθριες κατασκευές, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να μην εξυπηρετούν ολοκληρωτικά τις ανάγκες του. Οι δυσκολίεςαφορούν κυρίως σε λειτουργικά ζητήματα με σπουδαιότερη την έλλειψη πλήρους στέγασης σε έναν κλειστό και προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες χώρο. Παράλληλα, το διαφορετικό υψομετρικά επίπεδο των βαγονιών σε σχέση με το έδαφος όπως και η ανάγκη για δημιουργία κάποιων επιπλέον αξιοποιήσιμων χώρων είναι κάποιες ακόμα από τις δυσκολίες.
Η παρούσα διπλωματική εργασία, πραγματεύεται την παρουσίαση μιας πρότασης ανασχεδιασμού των εγκαταστάσεων του «ΑΡΧΕΛΩΝ». Η πρόταση αφορά στον σχεδιασμό ενός κτιρίου το οποίο θα υπογραμμίζει τον ρόλο του ως το μοναδικό Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στην Ελλάδα και παράλληλα ένα από τα σημαντικότερα στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, οι νέες αυτές εγκαταστάσεις ανασχεδιασμένες με βάση τις ανάγκες και τις δυσκολίες των υφιστάμενων, έχει ως στόχο την αναβάθμιση των παροχών φροντίδας και περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών, τη διευκόλυνση του έργου των εθελοντώνκαι την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, μέσα από περιηγήσεις σε διαδραστικούς χώρους που βοηθούν στην κατανόηση του έργου του Κέντρου, αλλά και τονίζουν την σημασία της προσφοράς του κοινού σε αυτό.