Το λατομείο της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι ο χώρος που επιλέχθηκε μετά από μία έρευνα χώρων ιδιαίτερου μορφολογικού χαρακτήρα. Στα πλαίσια του ιδιαίτερου αναζητήσαμε τόπους με έντονες αντιθέσεις: υψομετρικές εναλλαγές, εναλλαγές φυσικών στοιχείων (γη, νερό), εναλλαγή του μέσα με το έξω και συνύπαρξη τεχνητού φυσικού εδάφους.
Η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ πρόκειται να διακοπεί λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί στη γύρω περιοχή. Το λατομείο και οι εγκαταστάσεις του αναζητούν μια νέα λειτουργία και σύνδεση με το τοπίο. Στο πλαίσιο αυτής της επανάχρησης του χώρου και στον αντίποδα των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε το εργοστάσιο προτείνουμε τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου ανταλλαγής κ διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών φυτών με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του θεσσαλικού κάμπου. Το δίκτυο αυτό συγκροτείται από μονάδες καλλιεργειών που αναπτύσσονται κατά μήκος των βαθμίδων του λατομείου και από ένα κτηριακό συγκρότημα – τράπεζα σπόρων που αποτελείται από ένα κτήριο ενημέρωσης των επισκεπτών, ερευνητικό κέντρο και μονάδες κατοίκησης των ερευνητών.
Η λειτουργία της τράπεζας σπόρων βασίζεται στην προστασία και διατήρηση του γενετικού υλικού και στην ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών.
Το σύστημα διαχείρισης των σπόρων ακολουθεί την εξής διαδικασία:
-Συλλογή των σπόρων
-Τοποθέτηση στο drying room (χώρος ξήρανσης των σπόρων με θερμοκρασία στους 15-18 βαθμούς Κελσίου και 15% υγρασία).
-Διαχωρισμός σε σπόρους που μπορούν να ξηρανθούν κ σε αυτούς που κρίνονται ακατάλληλοι.
-Επιλογή ενός αριθμού σπόρων από κάθε είδος προκειμένου να μελετηθούν και να εξεταστεί η ικανότητα τους για αναπαραγωγή.
-Τοποθέτηση των σπόρων στο drying room για την τελική διαδικασία ξήρανσης πριν από την αποθήκευσή τους στο cold room
(-20 βαθμούς Κελσίου) όπου - διατηρούνται έως ότου χρησιμοποιηθούν.
-Πειραματική καλλιέργεια των σπόρων για μορφολογική παρατήρηση έτσι ώστε να εξεταστεί ο τυχόν βαθμός επιμόλυνσής τους, και έπειτα καλλιέργεια με στόχο τον πολλαπλασιασμό σπόρων και τη διανομή τους επιλεγμένους αγρότες.
Το κτηριακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε τρεις βαθμίδες του λατομείου. Στη πρώτη βαθμίδα βρίσκεται το κτήριο των επισκεπτών που αποτελείται από χώρους έκθεσης και ενημέρωσης σχετικά με τη λειτουργία της τράπεζας σπόρων. Η σύνδεση με τη δεύτερη βαθμίδα πραγματοποιείται με μια ράμπα που οδηγεί στο κτήριο των εργαστηρίων. Εδώ βρίσκονται οι χώροι ανάλυσης και μελέτης των σπόρων και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη συντήρηση τους. Η κίνηση εσωτερικά των κτηρίων γίνεται με ράμπες που αναπτύσσονται γύρω από ένα τοιχίο που ορίζει την ανάπτυξη των χώρων εντός και εκτός του εδάφους. Στη τρίτη βαθμίδα βρίσκονται οι ξενώνες για τους ερευνητές. Στο πρώτο επίπεδο αναπτύσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι ενώ στα επόμενα επίπεδα διαμορφώνονται οι χώροι κατοίκησης.
Η κίνηση στο λατομείο και η σύνδεση των βαθμίδων πραγματοποιείται με τη διαμόρφωση δρόμου και τη χρήση ραμπών. Ο δρόμος διασχίζει ένα μέρος των καλλιεργειών και καταλήγει σε ένα τοιχίο που ορίζει δυο πλατώματα με δεξάμενες νερού ενώ μια τρίτη δεξαμενή εμφανίζεται σε χαμηλότερη βαθμίδα του λατομείου.