H περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών υποχρέωσε τις σύγχρονες κοινωνίες να αναπτύξουν ένα διαρκώς και εντονότερο ενδιαφέρον, για τη σχέση των τόπων ζωής τους με το φυσικό υπόβαθρο και τα φυσικά στοιχεία. Οι αρχιτέκτονες ειδικότερα είναι φυσικό να επιδείξουν ενδιαφέρον για τα θέματα και τις διαμορφώσεις του τοπίου είτε ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες είτε, πολύ ειδικότερα, ως εξειδικευμένοι στον χωρικό σχεδιασμό.
Είναι αυτοί που διαθέτουν το πλεονέκτημα της σχεδιαστικής ευχέρειας, έχουν δηλαδή ένα οργανωμένο σύστημα παράστασης δομικών οργανώσεων του πραγματικού τόπου, ικανό να αποδώσει τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις τοπιακές διαμορφώσεις και να προσφέρει μια σχεδιαστική προγραμματική προσέγγιση.
Η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί μέρος του οράματος για την αναγέννηση ενός μοναδικού στον κόσμο φυσικού τοπίου, εντάσσοντας σε αυτό την υπάρχουσα γεωργική παραγωγή και αναδεικνύοντας την πολιτιστική και ιστορική πληθωρικότητα του. Ο Τυρφώνας των Φιλίππων, βρίσκεται την καρδιά των Καβάλα, Δράμα και Σερρών, στην βόρεια Ελλάδα, και αποτελεί ένα σπάνιο περιβαλλοντικό φαινόμενο. Για τον σχεδιασμό αυτού του αγροτο-πολιτιστικού περιβάλλοντος χρησιμοποίησα όρους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου και με βάση πετυχημένα παραδείγματα από την διεθνή βιβλιογραφία, χαρτογράφηση του τοπίου, επισκέψεις στο πεδίο και διαβουλεύσεις με ειδικούς. Εξήγαγα ουσιώδη συμπεράσματα με κυρίαρχα αυτά της κοινωνικής απομόνωσης του τοπίου και της επιβάρυνσης του από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Τέλος, πρότεινα λύσεις για την δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος με κυρίαρχα στοιχεία το νερό, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και στόχο να δημιουργήσω ένα τρίπτυχο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και εργασίας στα Τενάγη Φιλίππων.