Ο Νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας και αποτελεί τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο τόπος έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν αλλά και άφθονη πολιτιστική κληρονομιά. Η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της παρουσιάζει δύο μορφές και είναι δυνατόν να εξηγηθεί αν λάβει κανείς υπόψιν του τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που έλαβαν δράση στην κάθε περιοχή του Νομού. Στην παρούσα ερευνητική εργασία μελετώνται οι δύο παραδοσιακές μορφές κατοικίας των δύο διαφορετικών φυσικών τοπίων που παρουσιάζει ο Νομός. Η συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες για να κατανοηθεί το θέμα σε βάθος και να παρουσιαστούν όσες πληροφορίες χρειάζονται.
Στην πρώτη ενότητα αναφέρονται στοιχεία γενικότερα για τον Νομό, όπως είναι τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, η ιστορία στις διάφορες χρονικές περιόδους, η σύγκριση στην ενδυμασία και η καθημερινή ενασχόληση των κατοίκων της ορεινής-ημιορεινής και πεδινής περιοχής. Επίσης τονίζονται οι ιδιαίτερες μορφές αρχιτεκτονικής κατοικιών , «τα κονάκια», που κατασκευάστηκαν στην πεδινή Θεσσαλία στα τέλη 19ου αι. Στο τέλος της πρώτης ενότητας αναλύεται η πολεοδόμηση των οικισμών δύο περιοχών του Νομού (ορεινών-ημιορεινών και πεδινών).
Η δεύτερη ενότητα αποτελεί το εμπειρικό μέρος της έρευνας. Έγινε μελέτη των ορεινών και ημιορεινών παραδοσιακών οικισμών του Νομού που παρουσιάζουν δείγματα της Αγραφιώτικης πέτρινης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Επίσης σε κάθε οικισμό με παραδοσιακό χαρακτήρα, έγινε αποτύπωση διαφόρων τυπολογιών πλίθινων κατοικιών και ταξινομήθηκαν με βάση την εξέλιξη αυτών.
Στην τρίτη ενότητα, γίνεται λεπτομερής σύγκριση των δύο μορφών κατοίκησης, πέτρινης και πλίθινης με βάση τέσσερις παράγοντες:
1. Τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου των κατοικιών.
2. Τα τυπολογικά χαρακτηριστικά.
3. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά (μορφολογικά στοιχεία).
4. Τα κατασκευαστικά στοιχεία.
Το τέταρτο και τελευταίο μέρος, παρουσιάζει την ανάδειξη των βιοκλιματικών αρχών που διέπουν τους οικισμούς και τις παραδοσιακές κατοικίες. Τέλος παραθέτονται τα συμπεράσματα, τα οποία είναι στην ουσία τα αποτελέσματα των παραπάνω συγκρίσεων (διαφορές και ομοιότητες) και ο εναρμονισμός του φυσικού περιβάλλοντος του Νομού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κατοικιών.