Η Αστρονομία, αποτελεί τον μοναδικό ίσως κλάδο των Φυσικών Επιστημών, που γοητεύει το ευρύ κοινό. Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά με την Αστρονομία καταλήγοντας ακόμη και στην παραγωγή πρωτότυπου επιστημονικού έργου. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά σωματεία ερασιτεχνών αστρονόμων με χιλιάδες ενεργά μέλη, καθώς και δύο λαϊκά αστεροσκοπεία. Οι φορείς αυτοί, αναπτύσσουν έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω πολυάριθμων εκδηλώσεων που έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει θέμα τη δημιουργία ενός κτιριακού συγκροτήματος που υπηρετεί αλλά και προάγει την επιστήμη και τις τέχνες ενώ σαν κτιριακό πρόγραμμα πλαισιώνεται γύρω από ένα λαϊκό αστεροσκοπείο.
Σκοπός μαζί με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με την αύξηση της επισκεψιμότητας, είναι να φέρει τον κόσμο της Σαλαμίνας αλλά και της Δυτικής Αττικής κοντά στην αστρονομία και να συμβάλει στη διεύρυνση και τη διατήρηση μιας κοινότητας ερασιτεχνών αστρονόμων στο νησί.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία του σημείου στο οποίο τοποθετείται η εν λόγω κτιριακή πρόταση και υπηρετώντας πάντα την κεντρική ιδέα της θέας, της θέασης και των διαφορετικών απόψεων της ίδιας εικόνας, προτείνεται ένα κτιριακό συγκρότημα στον λόφο γνωστό ως «Μύλοι» στη Σαλαμίνα. Η σύνθεση που προτείνεται αποτελείται από πέντε μέρη: το «πλάτωμα», τον «άξονα», το «κενό», το «εμπόδιο» και το «ξέφωτο».
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση, είναι και κατάλληλη στελέχωση με ένα έμψυχο και δραστήριο δυναμικό. Ρόλο που έρχεται να καλύψει το παράρτημα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος στη Σαλαμίνα.