Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η προσπάθεια επανασύνδεσης της πόλης του Πειραιά με το θαλασσιά μέτωπα μέσα από την δημιουργία μιας σειράς από εγκαταστάσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων κατά μήκος και εγκάρσια της Πειραϊκής ακτογραμμής. Η περιοχή επέμβασης επικεντρώνεται στην στενή παραλιακή λωρίδα μεταξύ του θαλάσσιου στοιχείου και του παραλιακού δρόμου της Πειραϊκής χερσονήσου. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν στόχο, τόσο να κάνουν τους κάτοικους να επιστρέψουν στην εδώ και χρόνια ξεχασμένη ακτή, να αποκαταστήσουν την σύνδεση του πυκνού αστικού ιστού με το φυσικό τοπίο και την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους που εξελίσσεται πάνω σε αυτή.
Μελετώντας την σημερινή κατάσταση του αιγιαλού και προσπαθώντας να απαντήσουμε στα παραπάνω ζητήματα προτείνεται η δημιουργίας 3 προβλητών, επέκταση του αστικού ιστού εγκάρσια της ακτής, που λειτουργούν ως άξονες περιπάτου προς την θάλασσα. Αντιστρέφοντας κατ’ ύψος την εικόνα της πόλης, τοποθετούνται κάτω από τις προβλήτες, επίπεδα δραστηριοτήτων προγραμματικά σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο. Τα επίπεδα αυτά λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στην έξοδο της πόλης προς το δύσβατο βραχώδες έδαφος της ακτής και την θάλασσα. Στο προτελευταίο επειδή δημιουργείτε μια διαδρομή που διασχίζει την ακτή κατά μήκος, με ενδιάμεσα σημεία στάσεων. Προσεγγίζουμε το υπάρχων έδαφος ως ένα συνονθύλευμα από ένα μνημείο με ιστορική σημασία και μια δύσβατη έκταση, που αδύνατη να γίνει αντιληπτή ως μια συνέχεια.
Η συνολική προσέγγιση εστιάζει στη επανενεργοποίηση της Πειραϊκής ακτής και την μετατροπή της παραλιακής αυτής ζώνης σε περιοχή αναψυχής, επαφής με τη θάλασσα , άθλησης, χαλάρωσης, ένα μέρος φυγής των κάτοικων του Πειραιά και θέασης της πόλης από απόσταση.