Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την δημιουργία φοιτητικής εστίας στην πόλη των Ιωαννίνων, έκτασης 4.558,05 τμ. και δυνατότητα φιλοξενίας 71 ατόμων, έχοντας ως βασική αρχή την παραγωγή ενός σύγχρονου χωρικού συνόλου, φιλικό προς τον χρήστη και περιβάλλον.
Πληθώρα δραστηριοτήτων όπως αίθουσα καφέ, διαβάσματος, χορού και προβολών προάγουν το πνεύμα ομαδικότητας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών, παρέχοντας ταυτόχρονα και σημεία ενδιαφέροντος και πόλους έλξης εντός του κτιρίου. Στους χώρους των υπνοδωματίων ωστόσο, η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα άνετο περιβάλλον κατοίκισης στον χρήστη.
Η τοποθεσία του κτιρίου ευνοεί την γρήγορη πρόσβαση τόσο στον χώρο του πανεπιστημίου όσο και στο κέντρο της πόλης. Το ίδιο συμβαίνει όσον αφορά και την πρόσβαση στο ίδιο το κτίριο, η οποία είναι εφικτή είτε από την βορειοανατολική πλευρά μέσω του βατού στεγάστρου – ράμπας το οποίο οδηγεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, στο κοινόχρηστο τμήμα (πρόσβαση από την πόλη), είτε από την νοτιοανατολική πλευρά του, απευθείας στην κεντρική είσοδο (πρόσβαση από το Πανεπιστήμιο).
Η περιβαλλοντική προσέγγιση του σχεδιασμού αφορά κυρίως την επάρκεια σε φυσικό φωτισμό και αέρα όπως επίσης και την ομαλή ένταξή του στον περιβάλλοντα χώρο. Μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής απαίτησης του κτιρίου παρέχεται από φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάνελ, κάνοντας ταυτόχρονα χρήση οικολογικών και γηγενών υλικών δόμησης, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας, η οποία είναι αρκετά έντονη στο σύνολο της πόλης. Τέλος, υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι πρασίνου βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, όπως και την ποιότητα ζωής των χρηστών, συνεπικουρώντας στην δημιουργία ενός άρτιου συνόλου, το οποίο θα αποτελεί πηγή έλξης αλλά και έμπνευσης για τους φοιτητές της πόλης.