Η ακτογραμμή της Αθήνας αποτελείται από ένα σύνολο επιμέρους θυλάκων, των οποίων η διαχείριση απασχολεί τη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου περισσότερο από ποτέ. Σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η λειτουργική απομόνωσή τους από την εκάστοτε ενδοχώρα, κυρίως λόγω της διέλευσης της λεωφόρος Ποσειδώνος.
Στο πλαίσιο αυτό, η εργασία εστιάζεται στην περιοχή της Γλυφάδας, και στοχεύει στην επούλωση του τραύματος που έχει δημιουργηθεί από τη διέλευση της λεωφόρου μέσω της μελέτης των τρόπων με τους οποίους θα ήταν εφικτή η επανασύνδεση της περιοχής με το παραλιακό της μέτωπο.
Ο όρος “παράκτια” εκφράζει μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται στην ακτογραμμή και σχετίζεται με τη θάλασσα, ενώ ο όρος “παραλιακή” εκφράζει τη δραστηριότητα εκείνη που ναι μεν πραγματοποιείται παρακείμενα στην ακτογραμμή, αλλά έχει να κάνει με το στοιχείο της ξηράς. Έτσι, για παράδειγμα, τα θαλάσσια αθλήματα θεωρούνται παράκτια λειτουργία, ενώ η βόλτα στην ακτή θεωρείται παραλιακή. Ο τίτλος της εργασίας “[A] node: παράκτιες δραστηριότητες και παραλιακές μεταβάσεις στην περιοχή της Γλυφάδας” αφορά αυτή ακριβώς τη σχέση : το συνδυασμό λειτουργιών που συμβαίνουν από την πλευρά της θάλασσας με αυτές που πραγματοποιούνται στην ξηρά. Η εργασία αποτελεί εγχείρημα δημιουργίας ενός κεντρικού κόμβου (Α node) κινήσεων και δραστηριοτήτων.Ο κόμβος αυτός παραλαμβάνει τις ροές πεζών και ποδηλάτων που συγκεντρώνονται στην ενδοχώρα της περιοχής, και τις διαχέει στην παραλία και το αντίστροφο, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και επανακαθορίζει τις χωρικές σχέσεις των παράκτιων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο σημείο σύνδεσης.
Πρόκειται για μια πρόταση αστικής επέμβασης, που αφορά το παράκτιο μέτωπο της περιοχής, με βασικούς άξονες την κατακόρυφη σχέση του με την ενδοχώρα της Γλυφάδας καθώς και ευρύτερα με την οριζόντια σύνδεσή του με το σύνολο των επιμέρους θυλάκων που αναπτύσσονται στην ακτογραμμή της Αθήνας. Στόχοι της εργασίας αποτελούν αφενός η λειτουργική σύνδεση της παραλίας με την υπόλοιπη περιοχή και η ανάπτυξη κοινοφελών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου ο σχεδιασμός ήπιας τουριστικής δραστηριότητας με σκοπό την τόνωση της τοπικής οικονομίας.