Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η πρόταση μας για τη δημιουργία ενός Μουσείου για τον Αρχαίο Νείλο στην Αίγυπτο, με στόχο να αναδείξει τη σημασία του ποταμού για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην καθημερινή ζωή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους η σημασία αυτή έχει αποκρυσταλλωθεί μέσα από τους μύθους, τις παραδόσεις και τη θρησκεία τους, με αποκορύφωση τη θεοποίηση του ίδιου του ποταμού.
Το όνομα Νείλος προέρχεται από τα ελληνικά και όπως αναφέρεται στη θεογονία του Ησίοδου ήταν θεότητα, ένας από τους Ποταμούς, γιους του Ωκεανού και της Θέτιδος. Η λέξη «μουσείο» είναι επίσης ελληνική και αναφέρεται σε ιερούς χώρους αφιερωμένους στις Μούσες, στις εννέα θεότητες, προστάτιδες των Τεχνών. Ένα μουσείο λοιπόν για τον αρχαίο Νείλο οφείλουμε να το λάβουμε ως ένα άλλο «Ιερό», αφιερωμένο στο νερό και τον πολιτισμό που εκείνο γέννησε.
Το κτίριο είναι τοποθετημένο στα παράλια του Νείλου, ανάμεσα στις πόλεις Λούξορ και Ασουάν και συγκεκριμένα δώδεκα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Έντφου. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί πλήθος αρχαίων μνημείων μέσα στον ποταμό, γεγονός που επηρέασε και την συνθετική σύλληψη του κτιρίου. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μουσείο αφιερωμένο στον ποταμό Νείλο, το ίδιο το στοιχείο του νερού αποτέλεσε την βάση της συνθετικής ιδέας και το ποτάμι μαζί με τα αρδευτικά κανάλια σχημάτισαν τα όρια του μουσείου. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου αποτελούν οι παράλληλοι πέτρινοι τοίχοι αλλά και οι δύο κυκλικές λίμνες που έρχονται να σπάσουν αυτήν την γραμμικότητα δημιουργώντας δύο πυρήνες στον εξωτερικό χώρο του μουσείου. Τα συνθετικά αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τις διάσπαρτες κολόνες που αναδύονται από το νερό επιχειρούν να ταξιδέψουν τον επισκέπτη στο παρελθόν, όταν ο Νείλος πλημμύριζε και κάλυπτε την έρημο.