Η περιοχή επέμβασης ευρίσκεται στον Υμηττό, το ένα από τα 5 αττικά βουνά, που έχει μέχρι σήμερα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη βιοποικιλότητά του. Ο Υμηττός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα για τα μάρμαρα και το μέλι του.
Στα χαμηλά υψόμετρα κυριαρχούν φυτά της Μεσογείου (πουρνάρια, αγριελιές, φρύγανα, πεύκα, θυμάρι κ.τ.λ.). ενώ στα ψηλότερα τα φυτά είναι κυρίως ποώδη, τα οποία είναι ιδανικά και για τη βόσκηση ζώων. Γι’ αυτό τον λόγο το βουνό είναι γεμάτο με μονοπάτια από τα παλιότερα χρόνια.
Η ευρύτερη περιοχή, είναι ο χώρος που οριοθετείται από την περιφερειακή οδό του Υμηττού και τις παρυφές του οικισμού Παπάγου. Μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται επίσης το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ένας ιδιωτικός χώρος άθλησης και μικρές ομάδες κυψελών που ανήκουν κυρίως σε ερασιτέχνες μελισσοκόμους.
Το σημείο επέμβασης, συγκεντρώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όμορφης θέας και της αλλοίωσης του φυσικού τοπίου για διάφορους λόγους.(parking, ρίψη μπαζών και σκουπιδιών κ.τ.λ.).
Στόχος του project είναι να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο, να γίνει υπερτοπικός πόλος έλξης και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία στους υπάρχοντες αλλά και σε νέους μελισσοκόμους να συγκεντρώσουν όλα τις φάσεις, από την παραγωγή μέχρι την εμπορία του μελιού σε έναν χώρο.
Τα πρώτα στάδια ήταν αυτά της ανάλυσης της περιοχής. Ανάλυση και αξιολόγηση των δρόμων και των μονοπατιών, ανάλυση της ποικιλότητας των φυτών και καταγραφή των διαφόρων τυπολογιών φύτευσης.
Στον σχεδιασμό των νέων φυτεύσεων και μονοπατιών έγινε αναπαραγωγή των στοιχείων του περιβάλλοντος, με την τήρηση παρομοίων αναλογιών χέρσου χώρου και χώρου πρασίνου. Αλλού οι φυτεύσεις μιμούνται την υπάρχουσα βλάστηση και αλλού επιλέχθηκε μεγαλύτερη συγκέντρωση μελισσοκομικών φυτών.
Στον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων ακολουθήθηκε η λογική της απόλυτα διακριτής παρέμβασης
Το μελισσοκομικό αυτό πάρκο περιλαμβάνει νέες φυτεύσεις και νέα μονοπάτια που συνδέονται με τα υπάρχοντα μονοπάτια της περιοχής, ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει 5 νέα κτίρια ελάχιστων διαστάσεων και διαδρομές με στέγαστρα και χώρους στάσης.
Επίσης έχουν προβλεφθεί θέσεις για κυψέλες, στις οποίες θα συγκεντρωθούν οι διασκορπισμένες κυψέλες της περιοχής και θα μπουν και καινούριες. Ο κάθε μελισσοκόμος θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να συσκευάσει και να πουλήσει το προϊόν του στα πλαίσια αυτού του μελισσοκομικού πάρκου.
Το βασικό κτίριο περιλαμβάνει χώρους συγκέντρωσης, αποθήκευσης και συσκευασίας μελιού, καθώς και χώρο επισκευής των κατεστραμμένων κυψελών. Επίσης υπάρχει ένας χώρος για ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ένα αναψυκτήριο, το γραφείο του υπευθύνου και χώροι υγιεινής.
Η πανοραμική αντίληψη του χώρου από το βορεινό σημείο προσέγγισης επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί τον ευρύτερο χώρο και να οργανώσει τη διαδρομή που αρχικά θέλει να ακολουθήσει, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο και στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου, προσδιορίζουν τη σχέση που έχει ο κτιριακός όγκος με το φυσικό περιβάλλον, και δημιουργούν ένα μορφολογικά ενδιαφέρον αλλά και ομοιογενές σύνολο.
Για το σκελετό του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν μορφοσιδηρά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος.
Η εξωτερική τοιχοποιία θα επενδυθεί εξωτερικά με ξύλινα panels ορθογωνικής επιφανείας, διαφόρων μεγεθών βαμμένα με λαδομπογιά σε ήπιες γήινες αποχρώσεις, ενώ η οροφή από σκυρόδεμα, θα καλυφθεί από σκύρα λατομείου. Οι καφέ – γκρίζες αποχρώσεις των σκύρων της οροφής, και οι ήπιες γήινες αποχρώσεις των ξύλινων panels, κάνουν το κτίριο δυσδιάκριτο από ψηλά, σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο.
Οι επικαλύψεις στις πέργκολες θα είναι είτε από ξύλινες δοκίδες, είτε από ταινίες οξειδωμένου χαλκού, με συνδετήριες ραφές προς διάφορες κατευθύνσεις, δίνοντας την αίσθηση στεγάστρου από μαντρί.
Οι διάδρομοι πρόσβασης και περιπάτου, όπου είναι καλυμμένοι από πέργκολα, θα επιστρωθούν με σανίδες. Οι υπόλοιποι διάδρομοι θα κατασκευαστούν από σκυρόδεμα, με τελική επίστρωση από εμπηγμένα βότσαλα.
Θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα ζώνες δαπέδου από φυσικές παραλληλεπίπεδες πέτρες, τοποθετημένες στο χώμα με ενδιάμεσο αρμό. Αυτές οι ζώνες θα μεσολαβούν ανάμεσα στους δύο τύπους διαδρόμων και ανάμεσα σε φυσικό έδαφος και διάδρομο. Με τον ίδιο τύπο δαπέδου θα διαμορφωθούν επίσης οι χαράξεις πάνω στις οποίες θα οργανωθούν οι πολύχρωμες κυψέλες.