Τα άτομα με προβλήματα όρασης αποτελούν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους με αποτέλεσμα οι επιλογές τους να είναι περιορισμένες. Έχουν διαφορετικές ανάγκες κάτι που προβάλλεται στον τρόπο ζωής τους. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός του χώρου γι’ αυτά τα άτομα απαντάει σε λειτουργικά και πρακτικά ζητήματα σε συνδυασμό με την προσωπική αντίληψη του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Αυτό όμως που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί είναι οι χωρικές συνθήκες και κυρίως οι συνθήκες φωτισμού που επηρεάζουν την δράση των ανθρώπων στον χώρο.
Μέσω του συγκεκριμένου ερευνητικού θέματος γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι δυσκολίες των ανθρώπων αυτών και παράλληλα να απαντηθεί το ερώτημα πως ο φωτισμός σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά σε έναν χώρο μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους. Αρχικά αναλύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ατομικές τους ανάγκες. Έπειτα η ερευνά εκτείνεται στην μελέτη του αρχιτεκτονικού χειρισμού του φωτισμού στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον έως και τους κανονισμούς φωτισμού που προβλέπονται για την δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος. Αναλύθηκαν τα είδη φωτισμού, οι διαφορετικοί τύποι λαμπτήρων και πως μπορούνε να συνδυαστούν ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Ο στόχος της πρότασης είναι η ενσωμάτωση του κατάλληλου φωτισμού και η αλλαγή των χρωματικών αποχρώσεων των υλικών σε ήδη υπάρχων χώρους. Αυτοί οι χώροι είναι: υπνοδωμάτιο, λουτρό, κουζίνα. Μέσα από αυτήν την χειρονομία θα προκύψουν δυο εκδοχές για κάθε βασικό χώρο οι οποίες θα προσημειώνουνε τρείς διαφορετικές οπτικές παθήσεις. Αυτές οι παθήσεις είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει σύγκριση ανάμεσα σε αυτές τις δυο εκδοχές και να παρατηρηθεί εάν όντως αυτές οι αλλαγές βελτιώνουν τα οπτικά επίπεδα των συγκεκριμένων ασθενειών.
Τέλος, με την βοήθεια μιας μάσκας εικονικής πραγματικότητας θα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πώς ένα άτομο με πρόβλημα όρασης βλέπει και να εξακριβώσει ο ίδιος πως ο κατάλληλος φωτισμός σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά στο χώρο βελτιώνει τα επίπεδα όρασης του. Έτσι δημιουργήθηκαν φωτογραφίες 360ο για τους παραπάνω χώρους όπου παρουσιάζεται δια δραστικά το πώς βλέπει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης και έπειτα η βελτίωση αυτού του χώρου μέσω του κατάλληλου φωτισμού. Το άτομο θα μπορεί να φοράει την μάσκα και να περιηγηθεί στους χώρους αυτούς περιστρέφοντας το κεφάλι του και με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια βιωματική εμπειρία.