Ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρείται και η κατοικία. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου η στέγαση ήταν αναγκαία έτσι ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν οι άνθρωποι τα παιδιά τους, να εργαστούν και να έχουν ένα χώρο που να τους παρέχει ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Οι φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρες, τυφώνες, εκρήξεις ηφαιστείων) και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις (ένοπλες συγκρούσεις, πυρκαγιές, οικονομικές δυσχέρειες) είναι δύο βασικοί λόγοι που αναγκάζουν τους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι οποίοι συνεπώς πιέζουν για επείγουσα ανάγκη παροχής προσωρινών καταφυγίων ή οικισμών ως σχέδιο διαχείρισης καταστροφών.
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο κυρίως στα θέματα οργάνωσης. Τα καταλύματα έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται, είναι ως επί το πλείστων αντίσκηνα, ενώ αργότερα οι πληγέντες φιλοξενούνται ακόμη και για αρκετά χρόνια σε προκατασκευασμένες μονάδες (λυόμενοι οικίσκοι, τροχοβίλες) οι οποίες παρουσιάζουν αδυναμία ευελιξίας και τροποποιήσεων και δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στις ανάγκες τους.
Στόχος αυτής της έρευνας είναι η μελέτη διαφόρων ειδών καταλυμάτων σε Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη έτσι ώστε να καταλήξουμε στην θεωρητική διερεύνηση της θερμικής συμπεριφοράς των οικίσκων που διαμένουν οι πληγέντες στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας. Ερώτημα της έρευνας μας είναι: υπάρχει ή όχι θερμική άνεση στους οικίσκους; Για να μπορέσουμε να το απαντήσουμε, θέσαμε κάποιες μεταβλητές και με την βοήθεια του προγράμματος DesignBuilder ετοιμάσαμε 18 Σενάρια(συνδυασμούς). Στη συνέχεια, κάναμε προσομοίωση για το κάθε σενάριο στο μοντέλο μας για Νότιο και Βόρειο προσανατολισμό καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καλύτερες εκδοχές των οικίσκων στους προσφυγικούς καταυλισμούς έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη θερμική άνεση.