Το φως- είτε φυσικό είτε τεχνητό- αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης δραστηριότητας και διαβίωσης. Τα τελευταία μόλις χρόνια, η μελέτη των συνθηκών φωτισμού έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πεδίο έρευνας και σχεδιασμού. Ωστόσο, το συντριπτικό ποσοστό των σχετικών μελετών αφορά επαγγελματικούς χώρους, ενώ τα δεδομένα για τις κατοικίες παραμένουν ανεπαρκή.
Στόχοι της ερευνητικής εργασίας είναι, μέσω ενός δείγματος 11 κατοικιών:
Τα εργαλεία καταγραφής των δεδομένων είναι το ερωτηματολόγιο υπό μορφή συνέντευξης, η επί τόπου παρατήρηση και η μέτρηση φωτοτεχνικών μεγεθών. Το ερωτηματολόγιο-συνέντευξη αποσκοπεί στη σκιαγράφιση του προφίλ του ερωτώμενου, την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της κατοικίας, την ανίχνευση του βαθμού ενημερότητας και διείσδυσης ως προς την τεχνολογία, τον εντοπισμό στάσεων και απόψεων και την απόσπαση των αξιολογήσεων από τους ίδιους τους χρήστες των συνθηκών φωτισμού των κατοικιών τους. Η επί τόπου παρατήρηση είναι καταλυτική για την πλήρη ανίχνευση του βάθους των απόψεων των ερωτώμενων. Για τη μέτρηση χρησιμοποιήθηκαν ειδικά όργανα και εξειδικευμένο λογισμικό για την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Στόχος της έρευνας δεν είναι επ’ουδενί λόγο η γενίκευση των αποτελέσματων. Μέσω αυτής της έρευνας, όμως, μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένες τάσεις, αλλά και να αναδείξουμε την ακολοθούμενη διαδικασία ως έγκυρο εργαλείο αποτύπωσης της πραγματικότητας.