Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο αντιμετωπίζει την ζωή αλλά και την καθημερινότητά του. Αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά το περιβάλλον και τους γύρω μας και ζούμε με τον δικό μας τρόπο ακολουθώντας κάποιους γενικούς κανόνες. Όταν κανένας το σκέφτεται όλο αυτό αντιλαμβάνεται ότι και τα άτομα με ιδιαιτερότητες όπως τα άτομα με αυτισμό, επικοινωνούν, ζουν και αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο.
Χρέος όλων είναι ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας και όχι η απομόνωσή της. Σαν αρχιτέκτονες οφείλουμε ακόμη περισσότερο να σεβαστούμε αυτά τα άτομα και πρώτοι να βοηθήσουμε μέσα από το σχεδιασμό αυτά τα άτομα να υπάρξουν σε υγιή περιβάλλοντα. Δημιουργούμε «δοχεία ζωής» αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να τα δημιουργήσουμε πραγματικά για όλους. Να προσαρμόσουμε τα δεδομένα μας σε εκείνους και να ενισχύσουμε και την δική τους πραγματικότητα.
Η σχετικά πρόσφατη ενασχόληση αρχιτεκτόνων του εξωτερικού με κέντρα για αυτισμό μας οδήγησε στην ανάγκη να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της πληροφορίας και να το συγκρίνουμε με τα δεδομένα στην Ελλάδα.
Στόχος του ερευνητικού είναι η καταγραφή όλων των δεδομένων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγίες για το σχεδιασμό χώρων ατόμων με αυτισμό. Με τη βοήθεια ερευνών του εξωτερικού και επιστημονικών άρθρων παραθέτουμε κάποια στοιχεία ελπίζοντας να μας κάνουν καλύτερους αρχιτέκτονες αλλά ακόμη περισσότερο καλύτερους ανθρώπους.