Στην παρούσα εργασία αρχικά παρουσιάζεται η προέλευση των λίθινων δομικών υλικών, ο τρόπος γένεσης των πετρωμάτων από τα οποία προέρχονται και οι ιδιότητές τους. Τρεις μεγάλες κατηγορίες πετρωμάτων, ανάλογα με τον τρόπο γένεσής τους, τα πυριγενή, τα ιζηματογενή και τα μεταμορφωμένα, δίνουν αντίστοιχα τρία είδη φυσικών δομικών υλικών, οι ιδιότητες των οποίων (φυσικές-χημικές-μηχανικές) είναι αυτές που καθορίζουν την επιλογή και τη χρήση αυτών για την κατασκευή ενός έργου. Γίνεται καταγραφή των ιδιοτήτων ανά κατηγορία πετρώματος και αναφορά στην επιλογή πετρωμάτων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια κατασκευή.
Η χρήση των λίθινων δομικών υλικών έχει καταγραφεί κατά την αρχαιότητα και χρονολογείται στην παλαιολιθική εποχή. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκαν οι τεχνικές δόμησης με λίθινα δομικά υλικά, και η χρήση της πέτρας συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πρωτοστατεί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ειδικότερα παρουσιάζεται η εξέλιξη της χρήσης του μαρμάρου, γιατί ήταν κατά την αρχαιότητα (αλλά και σήμερα) το πιο δημοφιλές υλικό, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί αναρίθμητα μνημεία
Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος εξόρυξης των πετρωμάτων. Ο τρόπος εξόρυξης των πετρωμάτων είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της χρήσης κάποιου λίθου, καθώς επηρεάζει τις μηχανικές ιδιότητες του λίθου.
Η εξέλιξη της εξόρυξης των πετρωμάτων είχε αργό ρυθμό μέχρι την ανακάλυψη της πυρίτιδας. Έκτοτε η χρήση των εκρηκτικών υλών αύξησε τον όγκο της παραγωγής των υλικών και κατά συνέπεια τη χρήση των λίθων στην κατασκευή.
Τέλος, παρουσιάζονται όλα τα αρχαία λατομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχουν εντοπιστεί από την αρχαιολογία, το είδος των πετρωμάτων που παράγονταν σε αυτά και η χρήση τους. Επίσης δίνονται πληροφορίες για την σημερινή εξορυκτική δραστηριότητα στην ίδια περιφέρεια, και ειδικότερα για τον νομό Μαγνησίας.