Το παρόν τεύχος παραδίδεται στο πλαίσιο Διπλωματικής Εργασίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος της συγκεκριμένης Διπλωματικής Εργασίας, είναι η αναβάθμιση και η ανάδειξη, της περιοχής των Νέων Παγασών (Αλυκών), του δήμου Βόλου, στο νόμο Μαγνησίας. Οι προγραμματικές προθεσεις της εργασίας, εκφράζονται μέσα από τον σχεδιασμό ενός Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και μέσα από την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής.
Σκοπός της συνύπαρξης του συγκεκριμένου κτιρίου και του παραλιακού άξονα, είναι η δημιουργία και η ανάδειξη ελκυστικών και λειτουργικών δημοσίων χώρων, για τους κατοίκους του δήμου αλλά και για τους επισκέπτες. Το κτιριολογικό πρόγραμμα βασίζεται πάνω στις ανάγκες του πολεοδομικού συνόλου και επιδιώκει να καλύψει τον ρόλο του αγωγού για πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, τουριστικά, καθώς και δρώμενα αναψυχής στο ευρύτερο περιβάλλον.
Σχεδιαστικά, οι παρεμβάσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο, προσαρμόζονται με τις γύρω γεωμετρίες και επιδιώκουν την ομαλή σύνθεση με τον ήδη υπάρχον αστικό ιστό, επιτρέποντας έτσι την εύκολη μετακίνηση και τις κατάλληλες προυποθέσεις για πεζούς και ποδηλάτες. Επιφάνειες πρασίνου, αθλητικών δραστηριοτήτων, σημεία συνάντησης, σημεία ξεκούρασης, καθώς και ο προσαρμοσμένος αστικός σχεδιασμός στην τοπική αισθητική, ολοκληρώνουν την συνολική εικόνα της νέας διαδρομής.
Συγχρόνως, ο δημόσιος χώρος του Πολιτιστικού κέντρου ενσωματώνεται πάνω στον ίδιο άξονα και δημιουργεί εξίσου συνθήκες συγκέντρωσης και εκτόνωσης. Το κτίριο καθαυτού, λειτουργεί ως πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους, για επισκέπτες η μόνιμους κατοίκους, καθώς προσφερει εκπαιδευτικούς χώρους (παιδικός σταθμός, αίθουσες διδασκαλίας), καλλιτεχνικά παραγωγικούς χώρους (στούντιο ηχογράφησης, φωτογραφίας και ζωγραφικής), αλλά και χώρους προβολής. Τέλος, συνοψίζοντας το συνολικό εύρος της έρευνας, η συγκεκριμένη πρόταση θα διαμόρφωση μια νέα όψη των Νέων Παγασών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην περιοχή και αποκτώντας μια νέα ταυτότητα στο Δήμο του Βόλου.