Στις σημερινές πόλεις, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων γίνεται ολοένα και πιο σπάνια. Η ύπαρξη του διαδικτύου κυριαρχεί στην καθημερινότητα μας, μεταφέροντας μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες της πλατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη, ο ελεύθερος χρόνος μας δεσμεύεται από τα τεχνολογικά μέσα χωρίς να αφήνει περιθώριο άλλες δραστηριότητες και επαφή με τη φύση.
Οι στόχοι της μελέτης επικεντρώθηκαν κυρίως στην δημιουργία ενός σημείου ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη, το οποίο θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μιας πλατείας και ενός χώρου πρασίνου. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το σχεδιασμό υπάρχει η πρόθεση, οι κάτοικοι της πόλης να δραστηριοποιηθούν σε έναν ανοιχτό χώρο, και ταυτόχρονα να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.
Για να προκληθεί το ενδιαφέρον των πολιτών, αποσκοπείτε η δημιουργία ενός χώρου που θα μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις.
Η σύνδεση του χώρου αυτού με την καθημερινότητα των κατοίκων αποτέλεσε κεντρικό προβληματισμό, στον ορισμό των κινήσεων στο εσωτερικό αλλά και από έξω προς τα μέσα. Ένας σημαντικός παράγοντας που θα έλκυε τον κόσμο να κινηθεί προς το εσωτερικό είναι η θέαση προς τη θάλασσα.
Κατά την εξέλιξη του αστικού ιστού φαίνεται το σημείο αυτό να αποτελεί ένα χάσμα μεταξύ της παλιάς πόλης και της νέας. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη αυτός ο χώρος να γεφυρώσει το χάσμα, αναδεικνύοντας και τις δύο πλευρές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ύπαρξη του δημαρχείου στο οικόπεδο, ως ένα από τα μεγαλύτερα τοπόσημα της πόλης. Παράλληλα, η θέση του οικοπέδου, σε συνδυασμό με τη θάλασσα, που βρίσκεται απέναντί του, όρισε έναν ακόμη παράγοντα σχεδιασμού ώστε να σηματοδοτήσει την είσοδο στην πόλη.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να συνδυαστούν, έχοντας ως βασική προϋπόθεση τον αρχικό χαρακτήρα του οικοπέδου ως χώρος πρασίνου.