Η παρούσα διπλωματική, αφορά τις παρεμβάσεις και προσθήκες στο βασικό πυρήνα του χιονοδρομικού κέντρου σε ύψος 1350μ. και πιο συγκεκριμένα στο ορειβατικό καταφύγιο Αγριόλευκες. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ένα νέο κτιριολογικό πρόγραμμα που εγκαθίσταται στο ίχνος του σημερινού καταφυγίου και ανατολικά αυτού.
Η συγκεκριμένη θέση επιλέχθηκε αφενός λόγω της κομβικότητας του σημείου σε σχέση με το σύνολο του χιονοδρομικού, αφετέρου γιατί στη συγκεκριμένη θέση οι προσθήκες δεν αποτελούν εμπόδιο ή αλλοιωτικό στοιχείο για τις πίστες χιονοδρομίας και το γενικότερο φυσικό περιβάλλον. Κατά τη διαδικασία σύνθεσης του θέρετρου έγινε προσπάθεια να μην καταπατηθούν βασικές αρχές του πηλιορείτικου διατάγματος αλλά και να συνδυαστούν αυτές με πιο μοντέρνα στοιχεία και υλικά. Σημαντική προϋπόθεση για τη χρήση τμήματος της πλαγιάς ήταν να αποκατασταθεί η κλίση της ούτως ώστε να μην αλλοιωθεί δραματικά η γεωμορφολογία του εδάφους. Μια άλλη προϋπόθεση για το σχεδιασμό ήταν και το να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τετράμηνης τουριστικής σεζόν και της αύξησης της προσέλευσης επισκεπτών στις Αγριόλευκες χειμώνα-καλοκαίρι. Έτσι το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποδομές διαμονής, προσωπικής περιποίησης και σωματικής αποκατάστασης, καφέ-εστιατόριο, κοινόχρηστο καθιστικό, ιατρείο, περίπτερο αλλά και τη στέγαση τριών αθλητικών ομάδων (υπαίθριας τοξοβολίας, downhill και του συλλόγου ΕΟΣ). Επιπλέον τη μελέτη της σύνθεσης συνοδεύει και μια μελέτη που περιγράφει κάποιες εναλλακτικές πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο συγκρότημα. Με αυτές θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνεται ουσιαστική οικονομία στη χρήση του ρεύματος και των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης όλο το χρόνο αφού το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα σχόλιο απέναντι την εγκατάλειψη του καταφυγίου αλλά και στην ανεπαρκή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και της μοναδικότητας της συγκεκριμένης περιοχής.