Αφορμή για το θέμα αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η δραστηριότητα των ποδηλατικών γύρων οινογνωσίας, και πιο συγκεκριμένα αυτών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Η γνωριμία με το θέμα έγινε μέσω συζήτησης με ένα φίλο μας που συμμετείχε οργανωμένα σε έναν ποδηλατικό γύρο στην περιοχή της Νεμέας. Πραγματοποιήσαμε τρεις επισκέψεις στην περιοχή προκειμένου να την κατανοήσουμε, να επισκεφτούμε κάποια οινοποιεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να υποστηρίζουν και να εμπλουτίσουν αυτήν τη δραστηριότητα.
Η διπλωματική αναπτύσσεται με βάση την ανάλυση-περιγραφή της περιοχής σχετικά με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τις καλλιέργειες, το οδικό δίκτυο και τους οικισμούς που αποτελούν το υπόβαθρο για τη διεξαγωγή των ποδηλατικών γύρων, αλλά και την ίδια τη δραστηριότητα. Επισημαίνονται κάποιες χαρακτηριστικές διαδρομές και μελετώνται σχετικά με χαρακτηριστικά τους όπως υψόμετρο, το δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων, τις οπτικές και τις εν δυνάμει συνδέσεις με αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης μέσω συνέντευξης και δημιουργίας ηλεκτρονικής φόρμας συλλέγουμε στοιχεία για τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτριες.
H πρόταση αφορά αρχικά τον ορισμό μιας διαδρομής στην περιοχή και στη συνέχεια των σημείων στάσεων σε αυτήν, όπως τα οινοποιεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Πιο συγκεκριμένα στους αρχαιολογικούς χώρους του Ναού του Ηρακλή, του Φλιούντα και του Μυκηναϊκού νεκροταφείου των Αηδονιών, προτείνεται η τοποθέτηση μιας μονάδας για στάση που θα υποστηρίζει τις επισκέψεις των ποδηλατών. Επιπλέον, αξιοποιούνται οι παλιές αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού της Νεμέας, ως σημείο έναρξης της διαδρομής και οι βρύσες στην είσοδο του χωριού Πλατάνι ως σημείο για τον τερματισμό ή τη συνέχιση της προς τη λίμνη Στυμφαλία.