Οι αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η καταστροφή των βιοτόπων είναι σαφείς ενδείξεις πως η ανθρώπινη δραστηριότητα κρίνεται επικίνδυνη για το μέλλον του πλανήτη. Ο όρος Οικολογικό Αποτύπωμα έχει δημιουργηθεί για να μας δείξει την πίεση που ασκεί ο άνθρωπος στον πλανήτη, δίνοντας μας την δυνατότητα να καταλήξουμε σε ανησυχητικά συμπεράσματα για το μέλλον. Σε μία χώρα παρουσιάζεται Οικολογικό Έλλειμμα όταν το οικολογικό αποτύπωμα του πληθυσμού της υπερβαίνει την βιοχωρητικότητα της. Το Αποτύπωμα του Άνθρακα, το οποίο ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αποτελεί το 60% του συνολικού Οικολογικού Αποτυπώματος.
Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την απόδοση και τον σχεδιασμό των κτιρίων. Η αρχιτεκτονική καλείται να συμβαδίσει με αυτές τις αναγκαίες μεταβολές, μετασχηματίζοντας την κτιριακή μορφολογία και εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Ως εκ τούτου, στην παρούσα ερευνητική εργασία σχεδιάζεται κατοικία εκτός δικτύου (off-grid), με ενεργειακή αυτονομία και χωρική ευελιξία, με απώτερο σκοπό τη σημαντική μείωση του Οικολογικού της Αποτυπώματος. Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της, υποστηρίζοντας το κυρίαρχο φαινόμενο της σύγχρονης πραγματικότητας, το νομαδισμό.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις της κατοικίας καλύπτονται πλήρως από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Χρησιμοποιούνται παθητικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης υποστηριζόμενα από υψηλού επιπέδου θερμομονωτική ικανότητα και αεροστεγανότητα του κελύφους. Η συγκεκριμένη έρευνα και ο σχεδιασμός της κατοικίας πραγματοποιήθηκαν για την περιοχή του Βόλου, γι’ αυτόν τον λόγο όλα τα κλιματικά δεδομένα αφορούν την περιοχή αυτή.