Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται νέα φιλοσοφία σχετικά με το δημόσιο υπαίθριο φωτισμό ώστε αυτός να είναι περισσότερο αποδοτικός, οικονομικός, φιλικός προς το φυσικό περιβάλλον και προϊόν συνεργασίας με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον, με στόχο την υλοποίηση της "Έξυπνης Πόλης". Σήμερα προσδοκούμε από τον εξωτερικό φωτισμό πολύ περισσότερα από το να μας παρέχει απλά τη δυνατότητα να βλέπουμε την νύχτα. Ο φωτισμός δρόμων έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφάλεια κινήσεως πεζών και οχημάτων έναντι ατυχημάτων, αλλά και για να περιορίσει την εγκληματικότητα. Οι νέες φωτεινές πηγές SSLκαι πιο συγκεκριμένα τα LED, έχουν προσφέρει νέους ορίζοντες και δυνατότητες στη δημιουργία των "έξυπνων δικτύων".
Στην παρούσα ερευνητική εργασία γίνεται μια πρώτη προσέγγιση στην έννοια της "έξυπνης πόλης" και στον τρόπο που επηρεάζει τις σύγχρονες πόλεις, και ιδιαίτερα ότι αφορά τα "έξυπνα δίκτυα" και τον δημόσιο φωτισμό. Κατακλείδα αυτού του ερευνητικού είναι ο σχεδιασμός ενός φωτιστικού εξωτερικού χώρου, το οποίο ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις του σύγχρονου σχεδιασμού με άξονα την πόλη του μέλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Στο πρώτο κομμάτι της μελέτης δίνονται οι βασικές γνώσεις φωτοτεχνίας, οι ιδιότητες του φωτισμού, ο ορισμός των βασικών φωτομετρικών μεγεθών και μονάδων τους και γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων φωτεινών πηγών που χρησιμοποιούνται στον φωτισμό δρόμων. Τέλος γίνεται σύγκριση της απόδοσης αυτών και μία εκτενή ανάλυση το πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των LED.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται μία προσπάθεια ορισμού της "έξυπνης πόλης" με τη βοήθεια προτύπων τόσο απ’ την Ευρώπη όσο και απ’ τον υπόλοιπο κόσμο και παρουσιάζονται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και να εκπληρώσουν με τον βέλτιστο τρόπο τους στόχους τους. Στη συνέχεια η έρευνα εστιάζει στον ρόλο του δημόσιου φωτισμό στην έξυπνη πόλη και στην τεχνολογία SSL, καταλήγοντας σε κάποιους προβληματισμούς για την υιοθέτηση των LED.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του ερευνητικού επικεντρώνεται στη φωτιστική ανάλυση του φωτιστικού. Αρχικά ορίζονται οι απαιτήσεις του ΕΛΟΤ ΕΝ 13201/2004, παρουσιάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του "Folium" και τα φωτομετρικά του στοιχεία. Η έρευνα ολοκληρώνεται με τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματα που προέκυψαν στην πορεία και κατά την ολοκλήρωση της μελέτης.