Το παρόν ερευνητικό θέμα αφορά την εξέλιξη της αστικής μορφής της πόλης του Αργυροκάστρου από τότε που ιδρύθηκε μέχρι τις σημερινές μέρες. Hιστορία αυτής της πόλης ξεκινά από την αρχαιότητα, από τον 4ο αιώνα μ.Χ .Εκτός από την αστική διαμόρφωση σε συνδυασμό με τα τοπογραφικά στοιχεία της πόλης, γίνεται μία προσπάθεια, για την ανάπτυξη στο χρόνο της κατοικίας του Αργυροκάστρου και ο χαρακτηρισμός της που σχετίζονται με την τυπολογία.
Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, το Αργυρόκαστρο υπήρξε κέντρο ερίδων και κυριαρχούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και το ανατολίτικο στυλ αντικατοπτρίζεται και διατηρείτε στην αρχιτεκτονική της πόλης μέχρι και σήμερα. Με την πτώση του κομουνισμού η αστικότητα εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Η πόλη, ήταν από τις λίγες που διασώθηκε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 από εκσυγχρονιστικά προγράμματα ανοικοδόμησης. Το Αργυρόκαστρο απέκτησε το καθεστώς της "πόλης-μουσείου" και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η παλιά της πόλη είναι εγγεγραμμένη (2005) στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, «ως σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες». Επιπρόσθετα, αναλύονται τα δημόσια κτήρια και δίνεται έμφαση κυρίως στα λατρευτικά κτήρια και στο κάστρο. Η ευημερία της εποχής παριστάνεται στον μεγάλο αριθμό των κατοικιών που χτίστηκαν, πολλές από τις οποίες σώζονται στην αρχική τους κατάσταση.
Τέλος, αναλύονται τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των κατοικιών και η ισορροπημένη σχέση μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίαςαπό την Οθωμανική περίοδο ως σήμερα, καθώς και η εσωτερική διάταξη τον χώρων και τα κατασκευαστικά τους στοιχεία, χωρίς να αρνούνται οι αξίες των άλλων παραγόντων που έχουν ένα μεγάλο βάρος στην ολική αρχιτεκτονική, όπως η σύνθεση σε κάτοψη – όγκο και άλλα ειδικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται εδώ.