Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της κτηριακής χρήσης προβληματίζει όλο και περισσότερο τον τομέα της κατασκευής, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή διαφόρων συστημάτων που έχουν ως στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων. Το σύστημα της διπλής πρόσοψης αποτελεί μία από τις στρατηγικές του ενεργειακού σχεδιασμού, η οποία αν και δεν έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι αρχές του συστήματος βασίζονται στη δημιουργία ενός εξωτερικού δεύτερου κελύφους ,στην πρόσοψη του κτηρίου, το οποίο λειτουργεί ως ένα πρόσθετο στρώμα μόνωσης που προστατεύει το εσωτερικό περιβάλλον από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Η λειτουργία της διπλής πρόσοψης περιγράφεται από την εκμετάλλευση των ηλιακών κερδών κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών και την σκίαση σε συνδυασμό με τον φυσικό αερισμό κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Η περιπλοκότητα η οποία χαρακτηρίζει την εφαρμογή της διπλής πρόσοψης έχει ως αποτέλεσμα, την ύπαρξη αρκετών κατηγοριοποιήσεων και περιορισμών, λόγω της άμεσης επιρροής από τα κλιματικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής. Ο λανθασμένος σχεδιασμός και η ακατάλληλη επιλογή συγκεκριμένου τύπου διπλής πρόσοψης μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και στην αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Σκοπός του παρόντος ερευνητικού θέματος, αρχικά, αποτελεί η αναλυτική προσέγγιση των παραγόντων που αφορούν το σύστημα της διπλής πρόσοψης, όπως η ιστορική και τεχνολογική εξέλιξή του, η ανάλυση της δομής του και των τυπολογιών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, η αναφορά σε λογισμικά μέσω των οποίων πραγματοποιείται η προσομοίωσή του καθώς και η εκτενής παρουσίαση διάφορων εφαρμογών του. Επιπλέον, στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας, πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός και η προσομοίωση διπλής πρόσοψης σε κτήρια γραφείων στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την πλήρη κατανόηση της συμπεριφοράς του συστήματος στα Ελληνικά δεδομένα.