Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι η αρχιτεκτονική διατήρηση και επανένταξη ιστορικών κτιρίων ή οικισμών στο σύγχρονο αστικό ιστό. Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματεύεται τις διάφορες προσεγγίσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση και διατήρηση κτιρίων και οικιστικών συνόλων του παρελθόντος. Οι μέθοδοι αυτές με την πάροδο του χρόνου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς όλο και περισσότερα κτίρια χρήζουν αποκατάστασης.Το κύριο ερώτημα είναι ποιά κτίσματα απαιτείται να διατηρηθούν και υπό ποιές προϋποθέσεις. Προκειμένου να αναλυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης και ένταξης νέων χρήσεων τέθηκαν ορισμένοι βασικοί άξονες μελέτης. Επιδιώκοντας να απαντήσουμε στο κύριο ερώτημα εξετάζουμε το νέο εννοιολογικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί σήμερα γύρω από το θέμα της διατήρησης. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η πράσινη προσαρμοσμένη επανάχρηση, που έχει στόχο να ενσωματώσει το βιοκλιματικό σχεδιασμό και τις νέες τεχνολογίες στις αποκαταστάσεις. Τίθεται επιπλέον, το ζήτημα της αναστρεψιμότητας των επεμβάσεων, εάν δηλαδή είναι δυνατή η επαναφορά της προηγούμενης φάσης του κτίσματος από τις επόμενες γενιές και ο μετασχηματισμός του με νέα χρήση.
Τα αρχιτεκτονικά έργα του παρελθόντος αποτελούν ίχνη της ιστορίας και του πολιτισμού κάθε χώρας. Με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείπονται και υποβαθμίζονται, λόγω φυσικών καταστροφών, από ανθρωπογενή αίτια, αλλά κυρίως επειδή παύουν να αποτελούν ενεργά μέρη του αστικού ιστού και να ικανοποιούν τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας. Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η διατήρηση οικιστικών συνόλων και η αναζωογόνησή τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας πραγματικότητας.
Η ιστορική αποκατάσταση του κτίσματος με στοιχεία μιμητισμού και η πιο ευέλικτη προσέγγιση αποκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει μετατροπές και σύγχρονες προσθήκες με χρήση νέων διακριτών υλικών ορίζουν το πλαίσιο γύρω από το οποίο κινούνται οι αποκαταστάσεις από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι ήπιες επεμβάσεις, οι οποίες δεν υποβαθμίζουν την υλικότητα του κελύφους, αλλά αναδεικνύουν την ιστορική του ταυτότητα, τείνουν να ακολουθούνται σε μεγαλύτερο βαθμό.