Η έρευνα αφορά το νησί της Σκοπέλου γενικά και την αρχιτεκτονική της ειδικότερα. Συγκεκριμένα, ξεκινάει με μία συνοπτική γεωγραφική και μορφολογική παρουσίαση του νησιού καθώς και όλου του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, όπου παρουσιάζεται η τοποθεσία, η γεωλογία των εδαφών και κάποιες από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες-χωριά. Στη συνέχεια ακολουθεί μία ιστορική αναδρομή από τα προϊστορικά χρόνια, οπότε και εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία αποίκησης του νησιού, συνεχίζεται στα ιστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οπότε και γίνεται ανεξάρτητος δήμος.
Το κύριο μέρος ασχολείται με την μορφολογία του παραδοσιακού σπιτιού που συναντάται στη Σκόπελο. Στο πρώτο κομμάτι αναφέρονται λεπτομερώς τα στοιχεία των πιο σημαντικών αρχιτεκτονικών ρευμάτων που εμφανίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους κατοίκους του νησιού στις οικίες τους. Το δεύτερο και βασικό κομμάτι ασχολείται εξολοκλήρου με τα στοιχεία του σπιτιού. Ξεκινώντας από την εξωτερική μορφολογία των ορόφων, αναλύονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, ο τρόπος δημιουργίας των κουφωμάτων, πορτών και παραθύρων, των στεγών, των καπνοδόχων και των όψεων. Στη συνέχεια αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν το μεταβατικό χώρο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, όπως είναι τα προστεγάσματα και οι εξώστες. Στο τέλος αυτού του κομματιού αναλύεται ο εξωτερικός χώρος και όλα τα στοιχεία που μπορούν να τον αποτελούν, όπως είναι η αυλή, οι εξωτερικές βεράντες, οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα τοιχία και οι φράχτες. Γίνεται επίσης μία μικρή αναφορά στα στοιχεία που αποτελούν το εσωτερικό της οικίας, τα σταθερά στοιχεία κάθε χώρου, τα έπιπλα και τα κλιμακοστάσια.
Στο τελευταίο κομμάτι της έρευνας γίνεται μία αναφορά στην αρχιτεκτονική των δύο από τα πιο σημαντικά χωριά του νησιού, της Γλώσσας και του Παλαιού Κλήματος, η σύγκρισή τους με την αρχιτεκτονική της χώρας της Σκοπέλου, και επίσης τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική λόγω της εισαγωγής νέων μεθόδων κατασκευής στο νησί.