Η λειτουργία των λαϊκών αγορών έχει ταυτιστεί με την έννοια της μεταφερόμενης και μεταβαλλόμενης αρχιτεκτονικής. Η αναζήτηση των χαρακτηριστικών και των κανόνων κίνησης προέρχεται από τη προσεκτική ανάλυση των εφήμερων κατασκευών. Οι κατασκευές αυτές έχουν τις ρίζες τους στις κατασκευές των νομαδικών λαών οι οποίοι οδηγούμενοι από την ανάγκη μεταφοράς και προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες δημιουργούν ευέλικτες μορφές. Βασικά χαρακτηριστικά αυτών των μορφών όπως και κάθε μεταφερόμενων και μεταβαλλόμενων κατασκευών αποτελούν η τελετουργικότητα, η προσωπική χειρονομία και το περιθώριο επιλογής στην μεταβολή επαληθεύοντας την ταυτοποίηση τους με τις λαϊκές αγορές. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών οδηγούν στη προσέγγιση της μορφής.
Ολόκληρη η διαδικασία σύνθεσης και συναρμολόγησης των επιμέρους στοιχείων της κάθε μιας κατασκευής αλλά και ολόκληρης της λαϊκής αγοράς στο σύνολο θυμίζει εργοτάξιο κατασκευής ενός κτιρίου. Στα πλαίσια της διαδικασίας ανέγερσης του, χρησιμοποιούνται διάφορα βοηθητικά μέσα για την στήριξη και ανοικοδόμησή του. Ένα από αυτά είναι και οι σκαλωσιές που χρησιμοποιούνται είτε για στήριξη, είτε βοηθητικά για την πραγματοποίηση διεργασιών στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην υιοθέτηση των χαρακτηριστικών στοιχείων των σκαλωσιών για τη δημιουργία των κατασκευαστικών μελών του μοντέλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή να αποτελείται από σωλήνες και κόμβους συνώνυμους με αυτούς που χρησιμοποιούνται στις σκαλωσιές. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η τυποποίηση και η μαζική παραγωγή της κατασκευής χωρίς να πρέπει να γίνουν ιδιαίτερες μεταβολές στα υπάρχοντα υλικά του εμπορίου. Αναπτύσσοντας ένα κατασκευαστικό σύστημα με υλικά έτοιμα από το εμπόριο χωρίς να υποβιβάζονται οι αρχές της λειτουργίας και της μορφής οδηγούμαστε σε μια οικονομικότερη λύση.
Σκοπός δεν είναι η επιβολή πάγιων μοντέλων που θα αποκλείσουν τη προσωπική χειρονομία αλλά η δημιουργία ευέλικτων μορφών για την αρμονική συνύπαρξη της λαϊκής αγοράς με τον περιβάλλοντα χώρο. Γίνεται προσπάθεια οριοθέτησης και ανεξαρτητοποίησης των πλαισίων κίνησης και διένεξης της λαϊκής αγοράς έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εσωστρεφούς κατασκευής στο σύνολο. Με αυτόν τον τρόπο κατορθώνεται ο αποκλεισμός της λαϊκής από το γύρω χώρο επιτρέποντας τόσο σε αυτή όσο και στο χώρο που απομένει εκτός λαϊκής να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. Η εισβολή της στον ιστό της πόλης είναι ξεκάθαρη επιβάλλοντας το δικό της χαρακτήρα και διαφοροποιώντας την από το δομημένο περιβάλλον. Η αντίθεση ανάμεσα στην αυστηρή διάταξη των όγκων των κτιρίων και των κατασκευών γίνεται ακόμη πιο έντονη αφού λειτουργούν σαν δύο διαφορετικές ενότητες. Στα πλαίσια κίνησης και αναζήτησης μορφής χρησιμοποιούνται ενδεικτικά οι δρόμοι των λαϊκών αγορών στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.