Ο φυσικός φωτισμός επηρεάζει, χιλιάδες χρόνια τώρα, τον άνθρωπο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τον σχεδιασμό κτιρίων. Τα οφέλη του ήλιου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολυάριθμα και πλέον αδιαμφισβήτητα. Όσον αφορά τον τομέα της αρχιτεκτονικής, στόχος του είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση του φωτός της ημέρας, το οποίο σημαίνει την ελεγχόμενη εισαγωγή στο εσωτερικό των κτιρίων και τη μέγιστη εκμετάλλευσή του ώστε να φτάνει στον πυρήνα αυτών. Η αντικατάσταση του τεχνητού φωτισμού από τον φυσικό έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία του ανθρώπου, σωματική και ψυχική, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο. Το ποσό της απαιτούμενης ενέργειας καθημερινά μειώνεται βελτιώνοντας τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Τα συστήματα φυσικού φωτισμού που βρίσκουν εφαρμογή στις μέρες μας είναι πολλά, το καθένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείται για διαφορετικούς λόγους. Στην παρούσα ερευνητική εργασία, αφού γίνει αναφορά σε αυτά και μια μικρή περιγραφή τους, αναλύονται τα παθητικά σωληνοειδή συστήματα φυσικού φωτισμού, δηλαδή με το εμπορικό τους όνομα, οι φωτοσωλήνες. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή για το πώς κατέληξαν να έχουν την σημερινή τους μορφή και παραθέτονται τα εμπορικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους φωτοσωλήνες, όπως τρόπους εγκατάστασης, τεχνικές βελτίωσης κ.ά. παραθέτονται μερικές πρακτικές εφαρμογές σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος πραγματοποιήθηκε πειραματική μελέτη με σκοπό την σύγκριση των φωτοσωλήνων με τα ανοίγματα οροφής. Με τη χρήση του προγράμματος EnergyPlusσε δεδομένους χώρους υπολογίστηκαν οι αποδόσεις διαφόρων γεωμετριών φωτοσωλήνων, αναζητώντας τη βέλτιστη. Τοποθετώντας ανοίγματα οροφής του ίδιου εμβαδού με τους φωτοσωλήνες έγινε η τελική σύγκριση απόδοσης, με κριτήριο τα επίπεδα φωτισμού που αποδίδουν στον χώρο αυτά τα δύο συστήματα φυσικού φωτισμού και το πώς αυτά τροποποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.