Η παρούσα ερευνητική εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει και να διερευνήσει τα δυναμικά κελύφη. Αναλύεται η έννοια της πρόσοψης στο κτήριο και η σημασία του περιβλήματος ως ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και στην συνέχεια, πως μια δυναμική πρόσοψη μπορεί να αναβαθμίσει το κτίριο και να συμβάλει στην αποδότικότητα του και στην καλύτερη λειτουργία του.
Οι δυναμικές προσόψεις είναι ένα είδος κινητικής αρχιτεκτονικής που κάνει την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα. Αρκετές προσπάθειες γίνονταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την αναβάθμιση του κτηρίου μέσω του περιβλήματός του (γεωδαιτικός θόλος, double skin façade, κλπ), αλλά δεν είχαν διαδραστικό χαρακτήρα. Μετά από ορισμένες δεκαετίες έρευνας και πειραματισμών και με τη συμβολή της τεχνολογίας, από τις αρχές του 60’ και μετά, η κινητική ως προς την πρόσοψη άρχισε να εξελίσσεται και παρατηρούνται τα πρώτα επιτυχημένα δείγματα. Κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση των κινητικών συστημάτων, έπαιξε κατά τις αρχές του 90’, η μετάβαση από την αναλογική, μηχανική, ηλεκτρική τεχνολογία στην ψηφιακή τεχνολογία (υπολογιστικά συστήματα).
Οι προσόψεις χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, που συχνά αλληλεπιδρούν, αυτές που έχουν δημιουργηθεί με βάση την εξωτερική οπτική (και κινούνται ειτε λόγω φυσικών παραγόντων είτε αυτόματα) και αυτές που προγραμματίστηκαν να ανταποκρίνονται με βάση την εσωτερική λειτουργία του κτηρίου.
Ανάλογα με το οπτικό αποτέλεσμα και τις κατασκευαστικές ανάγκες που λαμβάνει υπόψη του ο κατασκευαστής, ένα σύστημα σχεδιαστικά μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Με την εξέλιξη την ψηφιακής, μηχανικής και χημικής τεχνολογίας μπορούν να υλοποιηθούν πολλές και πολύπλοκες γεωμετρικές μετακινήσεις και μετατροπές των υλικών.
Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των δυναμικών προσόψεων είναι η κατασκευή των ψηφιακών αναπτυγμάτων τους για την αξιολόγηση της πρόσοψης κατά το σχεδιασμό. Η χρήση προγραμμάτων που καθοδηγούν το σχεδιασμό ενός συστήματος και ελέγχουν την κίνησή του, καθώς και οι αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυτοματοποιείται η διαδικασία κίνησης, διευκολύνει τους χρήστες και μετατρέπει τη δυναμική πρόσοψη σε ένα έξυπνο αντικείμενο.
Στα πλαίσια της μελέτης σχετικά με τις μορφές και τους παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό, η έρευνα επικεντρώνεται στην εισαγωγή της βιομιμητικής στα δυναμικά συστήματα, τα οποία έχουν την ικανότητα να μιμούνται την φύση στην μορφή της, στις διαδικασίες της ή στις λειτουργίες του συστήματός της. Ακόμη, μελετάται η εξέλιξη στην τεχνολογία των υλικών και στις δυνατότητες που έχουν τα έξυπνα υλικά, τα οποία κατανέμονται ανάλογα τις ιδιότητες που έχουν.
Τέλος, προσπαθώντας να εμβαθύνουμε στις ανάγκες υλοποίησης των δυναμικών προσόψεων δημιουργήσαμε δύο πρότυπα, τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και πειραματιστήκαμε πάνω σε αυτά. Επιπλέον επισκεφθήκαμε και ερευνήσαμε τρία κτήρια με δυναμικές προσόψεις στην ελλάδα, έτσι ώστε να έρθουμε σε επαφή με εν δυνάμει λειτουργικά παραδείγματα. Στόχος μας ήταν η περαιτέρω διερεύνηση των εσωτερικών και εξωτερικών αναγκών και προβλημάτων, έτσι ώστε να μελετήσουμε πρακτικά ζητήματα σχετικά με τις δυναμικές προσόψεις.