Τα ψηλά κτίρια από την αρχαιότητα, ήταν συνυφασμένα με την έννοια του δέους, της λατρείας, του επιτεύγματος και του μεγαλείου. Η ολοένα και μεγαλύτερη φιλοδοξία του ανθρώπου να νικήσει τους αδυσώπητους νόμους της φύσης και να φτάσει στον ουρανό χτίζοντας, τον οδήγησε να ανακαλύψει νέες μεθόδους και τεχνικές κατασκευής με τη χρήση καινοτόμων υλικών. Η μεγάλη εξέλιξη των ψηλών κτιρίων παρατηρείται στα τέλη του 19ου αιώνα όπου οι νέοι αρχιτέκτονες έχοντας ως στόχο την βιομηχανική και οικονομική πραγματικότητα πρότειναν το νέο μοντέλο του πολυώροφου κτιρίου, του ουρανοξύστη. Έτσι το ψηλό κτίριο αρχίζει να αλλάζει ολοκληρωτικά την κλίμακα, την εμφάνιση, την αντίληψη των πόλεων, αλλά και την αντίληψη του κόσμου γι' αυτές. Σήμερα το μοντέλο του ουρανοξύστη, είτε ως αρχιτεκτονικό είτε ως οικονομικό στοιχείο, χρησιμοποιείται πολύ στις σύγχρονες πόλεις και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οργάνωση του αστικού τοπίου.
Η παρούσα ερευνητική εργασία με τίτλο «Ψηλά κτίρια: Η εξελικτική τους πορεία στο χρόνο… Ουρανοξύστες 4ης γενιάς» μελετά τα ψηλά κτίρια γενικότερα μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας ιστορικής αναδρομής σε συνδυασμό με τη μελέτη της αρχιτεκτονικής των ουρανοξυστών της 4ης γενιάς. Οι ουρανοξύστες της 4ης γενιάς χάρη στις νέες εξελίξεις και δυνατότητες της τεχνολογίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής έχουν καταφέρει να φτάσουν ιλιγγιώδη ύψη εξελίσσοντας παράλληλα την πολυμορφία τους. Ξεχωρίζουν και διαφέρουν από τα υπόλοιπα κτίρια καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερες τεχνικές στον τρόπο σύνθεσης τους και στα υλικά που χρησιμοποιούν και ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του φέροντα δομικού οργανισμού τους λόγω του μεγάλου ύψους τους.
Τέλος παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψηλών κτιρίων επιδιώκεται μια καλύτερη αντίληψη για το θέμα της κατακόρυφης οικιστικής ανάπτυξης των μητροπόλεων. Προσφέρουν όντως οι ουρανοξύστες ποιοτική κάλυψη των αναγκών της αστικής κοινωνίας και του ανθρώπου ή οδηγούν σε δυσμενείς καταστάσεις; Μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα των μεγαλουπόλεων της Αμερικής, της Ασίας και της υπόλοιπης Ευρώπης;