Οι ανάγκες ενός νοικοκυριού σε θέρμανση χώρων αποτελούν το 85.9% της συνολικής ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειάς του. Στις σχολικές μονάδες το χειμώνα λειτουργούν τα συστήματα θέρμανσης για να ζεστάνουν τις αίθουσες ακόμη και σε ηλιόλουστες μέρες, ενώ πολλά βιομηχανικά κτίρια έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θέρμανση χώρων. Η κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών γίνεται με κατανάλωση ακριβού καύσιμου, όπως πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό. Η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτούς τους τομείς, είναι σημαντική προτεραιότητα και είναι επιτακτική η αναζήτηση νέων τρόπων και εφαρμογών, ώστε η κατανάλωση θερμικής ενέργειας να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η διάδοση της χρήσης των ηλιακών συστημάτων θέρμανσης στα κτίρια, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση αφού τα συστήματα αυτά βασίζονται στη χρήση μιας άφθονης και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, του ήλιου.
Ο σχεδιασμός ηλιακών συστημάτων θέρμανσης στην εξ' αρχής κατασκευή ή στον επανασχεδιασμό των υπαρχόντων κτιρίων, πρέπει να στοχεύει στις ανθρώπινες ανάγκες του χρήστη του χώρου, αλλά και να υφίσταται τους κλιματολογικούς περιορισμούς της περιοχής στην οποία εγκαθίσταται, κάτι το οποίο δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτή η ποικιλομορφία καθιστά αδύνατη την ύπαρξη τυποποιημένων σχεδίων που να ταιριάζουν απόλυτα στις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και τις διάφορες κλιματικές συνθήκες.
Η ιδέα ο αρχιτέκτονας να μπορεί να σχεδιάσει ένα ηλιακό σύστημα και να το προσαρμόσει στις απαιτήσεις της σύνθεσής του χρησιμοποιώντας απλά υλικά, η πρόκληση, το ηλιακό αυτό σύστημα να δουλεύει και αν δουλεύει να αποδίδει καλά, είναι το αντικείμενο αυτού του ερευνητικού. Η κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη από απλά υλικά, όπως κοινή σίτα εντομοπροστασίας, τζάμι και μόνωση σε αυτό το ερευνητικό, θέτει το ερώτημα, αν τέτοιες απλές κατασκευές που μπορεί να τις σχεδιάζει ακόμη και επιτόπου ο μηχανικός του έργου, μπορούν να περάσουν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και πόσο καλή είναι η σχέση όφελους – κόστους ενός συστήματος που αποδίδει αξιοπρεπώς, έχοντας κοστίσει λίγα χρήματα. Με εξερχόμενη θερμοκρασία 63οC στα 500W/m2 ηλιακής ακτινοβολίας όταν η εισερχόμενη θερμοκρασία είναι 13οC, με την απόδοση του συστήματος να φθάνει μέχρι και 71% , με κόστος κατασκευής κάτω των 200 ευρώ, η απάντηση είναι ότι κάτι φαίνεται ότι μπορεί να γίνει.