Η παρούσα ερευνητική εργασία, έχει ως στόχο την μελέτη και την ανάλυση της ποιότητας του φωτισμού, στο εσωτερικό περιβάλλον των σύγχρονών κατασκευών.
Αφορμή ενδιαφέροντος για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσαν, αρχικά, οι αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει η, σχετικά, νεοσύστατη επιστήμη του σχεδιασμού φωτισμού, καθώς και, η έλλειψη ελληνικής βιβλιογραφίας πάνω σε αυτό.
Απώτερος σκοπός της μελέτης είναι, μέσα από την ανάλυση των ιδεών σπουδαίων επαγγελματιών και θεωρητικών του χώρου/κλάδου (R.Kelly,W. Lam, J. Flynn, P. Boyce και άλλων) και την παράθεση παραδειγμάτων, να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της, αμφιλεγόμενης, έννοιας της καλής ποιότητας φωτισμού όσο και οι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί.
Η έρευνα ξεκινάμε την ανάλυση των προϋποθέσεων ποιοτικού φωτισμού και την κατηγοριοποίησή τους σε τρείς ομάδες:
• προϋποθέσεις λειτουργικότητας
• προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ανθρώπινη ψυχολογία
• προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ανθρώπινη φυσιολογία
Ύστερα από αυτήν την ταξινόμηση καταγράφονται και αναλύονται δύο ομάδες ποιοτικών κριτηρίων φωτισμού. Η πρώτη περιλαμβάνει τα αριθμητικά κριτήρια,τα οποία επηρεάζουν εξίσου τους παράγοντες λειτουργικότητας και ανθρώπινης ψυχολογίας. Τέτοια είναι το επίπεδο φωτισμού επιφάνειας, η ομοιομορφία, η κατανομή φωτεινότητας, η θάμβωση, οι αντιθέσεις, ο δείκτης χρωματικής απόδοσης, και η θερμοκρασία χρώματος). Στη δεύτερη ομάδα συγκαταλέγονται τα κριτήρια εκείνα που σχετίζονται με την αντίληψη του χρήστη και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τόσο τον ίδιο το φωτισμό όσο και τον χώρο εφαρμογής του.