Αρχικό θέμα της εργασίας αποτέλεσε η «Κίτρινη αποθήκη», κτίριο ιστορικής σημασίας για την πόλη του βόλου. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Βασσάνη και Γαζή. Διαθέτει υπόγειο , ισόγειο και τέσσερις ορόφους και είναι συνολικού εμβαδού 6.250τ.μ.
Στα πλαίσια της μελέτης και της πρότασης αξιοποίησης προτείνεται η ένταξη των γειτονικών ιδιωτικών οικοπέδων (επί των οδών Γαζή και Κρίτσκη, όπως και Κωνσταντά και Βασσάνη όπου υπάρχουν μικρές ισόγειες κατοικίες οι οποίες γκρεμίζονται) προκειμένου να δημιουργηθεί η πλατεία της Κίτρινης αποθήκης (η οποία θα αποτελέσει πυρήνα πρασίνου και τόπο συγκέντρωσης για τους περιοίκους)γύρω απ’ αυτήν και να αναδειχθεί τόσο το υπάρχον κτίριο όσο και τα προτεινόμενα. Το ίδιο ισχύει και γαι το επί της οδού Βασσάνη οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Βόλου.
Σκοπός της πρότασης είναι η διάσωση – διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου, το οποίο μετά την ένταξη των νέων χρήσεων θα μετατραπεί σε σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης.
Οι χρήσεις που προτείνονται είναι απόλυτα συμβατές με το ύφος και την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική λογική του βιομηχανικού κτιρίου και βρίσκουν σύμφωνες τις αρχές της πόλης. Μιας και έχουν γίνει ήδη γνωστές οι χρήσεις που προτείνονται από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και είναι παραπλήσιες με τις χρήσεις που προτείνονται στη συγκεκριμένη εργασία. Η μελέτη του κτιρίου έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μελέτης.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, με όσο το δυνατόν πιό ασφαλή τρόπο, έγινε αναλυτική ιστορική τεκμηρίωση και διαπίστωση των φάσεων κατασκευής του κτιρίου, ανάλυση της παθολογίας του και η λεπτομερής αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης (αρχιτεκτονική και φωτογραφική).
Η πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης στηρίζεται προφανώς στα συμπεράσματα της τεκμηρίωσης, σεβόμενη πλήρως τα χαρακτηριστικά (αρχιτεκτονικά, δομικά κλπ) του κτιρίου. Οι νέες κατασκευές είναι διακριτικές ως προς το αρχιτεκτονικό ύφος, το μέγεθος, την κατασκευαστική λογική, την χρωματική αντιμετώπιση κλπ, ούτως ώστε να αναδεικνύουν τον πρωτεύοντα και κυρίαρχο ρόλο του μνημείου στη συνολική σύνθεση και ταυτόχρονα να δημιουργούν ενιαία εντύπωση στο συγκρότημα.
Η βασικότερη προϋπόθεση είναι οτι η μελέτη στο σύνολό της στηρίζεται στην πραγματικότητα και είναι απόλυτα υλοποιήσημη.