Το αρχειακό αναφέρεται στην έννοια του αρχείου, τη συλλογή ιχνών που χρησιμεύουν για την ανάγνωση, την ανάμνηση, ή την τεκμηρίωση γεγονότων. Το μητροπολιτικό πάρκο τα καταγράφει, τα αποθηκεύει και τα φυλάσσει.
Το πληροφοριακό αναφέρεται στην πληροφορία, δίνει πληροφορίες. Το πάρκο αποτελεί ένα σύνολο στοιχείων, μηνυμάτων, περιέχει και μεταδίδει μια γνώση για κάποιον ή κάτι.
Το πρότζεκτ μας στοχεύει στη δημιουργία ενός μουσείου καθώς διαχειρίζεται αυτές τις δύο έννοιες. Το μουσείο αναπτύσσεται σε μια έκταση 107 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε ένα οικόπεδο που περιβάλλεται από την Ιερά Οδό, τη Λεωφόρο Κηφισού, την Πλούτωνος και την Ορφέως. Θεωρούμε ότι η εικόνα του μουσείου, το περιέχον και το περιεχόμενο είναι στοιχεία μιας θεώρησης του ως τόπου μιας συνολικής αντίληψης και εμπειρίας. Η εικόνα του κτηρίου ως δημόσιου αρχιτεκτονικού έργου είναι σημαντικό στοιχείο, λειτουργικό και συμβολικό και συχνά, ως μνημείο, γίνεται καθοριστικός πυρήνας συγκρότησης του αστικού χώρου. Η κλίμακα της έκτασης που έχουμε να διαχειριστούμε, το πρόγραμμα του μουσείου που θα οδηγήσει στη δημιουργία των εκθεμάτων που θα φιλοξενηθούν, η αντιμετώπισή του ως τόπο της σύγχρονης πραγματικότητας και η συμμετοχή του ως ενεργό προβληματισμό καθορίζει σημαντικά τον σχεδιασμό του.
Η κλίμακα που αναπτύσσεται το μουσείο αλλά και οι πολεοδομικές αρχές που χρησιμοποιούνται για την χωροθέτηση των τμημάτων του τις θεωρούμε σημαντικές για την ανάδειξη μιας αρχαιολογίας του σήμερα. Η φάση της έκθεσης των μητροπολιτικών ιχνών δεν θα αρχίσει τη στιγμή της δημιουργίας των εγκαταστάσεων του μουσείου. Οι κάτοικοι της μητρόπολης της Αθήνας θα ενημερωθούν για την δημιουργία τους και θα τους ζητηθεί να τις κατοικήσουν για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Θα δοθούν προς λειτουργία χωρίς χρηματικό αντίτιμο, το αντίτιμο (για όσους συμφωνήσουν να μείνουν) θα αποτελέσουν τα ίχνη που θα αφήσουν πίσω τους, μετά την εγκατάλειψη του χώρου του μουσείου.