Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η επανάχρηση των παλιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου «Κύκνος» στο Μπολάτι της Αργολίδας, προσφέροντας ζωή στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. Συγκεκριμένα, οι χρήσεις, οι οποίες δίνονται στους χώρους σχετίζονται με την ανάπτυξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αργολίδας, καθώς και με την ανάμνηση της βιομηχανικής μονάδας με τη μετατροπή της σε μουσείο του εαυτού της.
Στο επίκεντρο της παρούσας μελέτης βρίσκεται η σχέση του παλιού με το καινούριο, του επισκέπτη με το μόνιμο κάτοικο και της εξέλιξης με τη γέννηση της βιομηχανικής μονάδας. Επιπλέον, κύριο μέλημά μου είναι ο σεβασμός απέναντι στη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής και συγκεκριμένα του οικοπέδου μελέτης και η δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ο οποίος συνδυάζεται αρμονικά με το σχεδιασμό των υφιστάμενων κτιρίων και δημιουργεί μια δυναμική σχέση μεταξύ αυτών και των νέων κτιριακών μονάδων. Οι νέες χαράξεις αφ’ ενός ακολουθούν τον ορθοκανονικό κάνναβο των υφιστάμενων κτιρίων, αποτελώντας μια ήπια μορφή παρέμβασης στο χώρο, αφ’ ετέρου δημιουργούν μία νέα περιήγηση στο οικόπεδο, έτσι ώστε να αναδειχθεί ολοκληρωτικά.
Όσον αφορά στα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στις νέες κατασκευές δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση τους με αυτά των υφιστάμενων κτιρίων. Χρονολογικά, το εργοστάσιο κατασκευάζεται το 1937 χρησιμοποιώντας πέτρα και ξύλο και έως το 1945 γίνονται προσθήκες από τούβλο και σκυρόδεμα. Η δική μου πρόταση περιλαμβάνει ήπιες κατασκευές από εμφανές σκυρόδεμα, προκειμένου να γίνει μια διακριτική παρέμβαση και κατασκευές από μέταλλο και γυαλί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η διαφάνεια, η οποία χρειάζεται για να παραμείνουν τα κελύφη των διατηρητέων κτιρίων εμφανή στον επισκέπτη.
Συνοψίζοντας, πρόθεσή μου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος θα συμβάλλει στη δημιουργία πολιτιστικών και κοινωνικών ερεθισμάτων, ενεργειών και δράσεων, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας νέος παλμός στα κοντινά αστικά κέντρα και να αναζωογονηθεί η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.