Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους η διαδικασία της παραγωγής του ψωμιού θα μπορούσε να εμπλακεί στο πρόγραμμα χρήσης και κατοίκησης μιας πλατείας. Αν το ψωμί, ο μόχθος για την παραγωγή του, η μυρωδιά του, η εστία στην οποία ψήνεται, γίνουν έκθεμα και καθημερινότητα των περαστικών της πλατείας, τότε αναζητούμε το πώς θα μεταβάλλονταν οι κινήσεις και οι σχέσεις τους με αυτήν και το πώς εκείνη θα εναρμονιζόταν με την παραπλήσια αγορά.
Η πλατεία που μελετάται για να φιλοξενήσει τα παραπάνω είναι η πλατεία Βαρβακείου, ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς, Αριστογείτονος, Σωκράτους και Αρμοδίου, στο κέντρο της Αθήνας. Η πλατεία ήδη συγκεντρώνει κάποιες από τις χρήσεις της κεντρικής αγοράς του δήμου, ενώ όμως κανείς στην περιοχή συναντά την κρεαταγορά, την ψαραγορά, τη λαχαναγορά, μπορεί να βρει τον άρτο του μόνο σε πολύ μικρά πρατήρια αραιά διασπαρμένα στη γύρω περιοχή. Προτείνεται λοιπόν η τοποθέτηση αρτοποιείου στο εσωτερικό της πλατείας. Στα χνάρια της "μαγειρικής οικονομίας", αποφάσισα να διαμορφώσω τη νέα πλατεία από τα "περισσευούμενα", χρησιμοποιώντας δηλαδή μεγάλο κομμάτι του ήδη υπάρχοντος υπόγειου χώρου στάθμευσης, διατηρώντας πολλά από τα δομικά αλλά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της, όμως ταυτόχρονα κάνοντας μικρές αλλά ελπίζω σημαντικές τροποποιήσεις για να βελτιωθεί η κίνηση, η χρήση και η "γεύση" της πλατείας.