Η περιοχή μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η Αλυκή της Λάρνακας, η οποία βρίσκεται στα νότια της πόλης της Λάρνακας. Ο υγροβιότοπος της Αλυκής αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο και είναι σπουδαίας σημασίας βιότοπος, όχι μόνο για τη Λάρνακα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, αφού φιλοξενεί πλήθη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών και άλλων ειδών ζωής.
Η Αλυκή της Λάρνακας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια εξαιτίας της παραγωγής και της συλλογής άλατος, αφού ήταν ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου. Η διαδικασία συλλογής του άλατος σταμάτησε το 1987.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός ιστορικού-περιβαλλοντικού κέντρου ενημέρωσης καθώς και ο σχεδιασμός μιας έκτασης εντός της λίμνης, για συλλογή του άλατος από τους επισκέπτες, με σκοπό τηναναβίωση της διαδικασίας. Στην περιοχή αυτή δημιουργούνται διάφορες πορείες κίνησης μέσα στη λίμνη, οι οποίες τροποποιούνται ανάλογα με την εποχή, δίνοντας στους επισκέπτες την δυνατότητα εξερεύνησης του τοπίου. Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία κάποιων μικρών «τεχνητών λόφων/νησιών» από λάσπη και χώμα, στα οποία θα μπορούσαν τα φλαμίνγκο και τα άλλα πουλιά της περιοχής να βρουν τροφή και να φωλιάσουν. Μέρος την εργασίας αυτής είναι επίσης ο σχεδιασμός κάποιων διαδρομών κίνησης στην περιοχή, ενώ σε κάποια προνομιακά σημεία θέασης εντάσσονται κάποιοι χώροι στάσης και παρατήρησης.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η διατήρηση και η προστασία της βιοποικιλότητας της λίμνης, ενώ με την ένταξη διαφόρων δραστηριοτήτων στην περιοχή, επιδιώκεται η ενίσχυση της σχέσης ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες.